У старостинських округах ВМТГ обговорили ефективні шляхи використання водних об’єктів

У Вінниці продовжують реалізовувати Програму аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки. Зокрема, йдеться про розвиток водних об’єктів, що знаходяться на приєднаних територіях. Минулого тижня фахівці департаменту економіки і інвестицій міської ради провели ряд зустрічей у Писарівці, Щітках, Гавришівці та Малих Крушлинцях.

Говорили з орендарями водних об’єктів, представниками громадських організацій риболовів-любителів. А також з людьми, що зацікавлені в набутті права оренди земельних ділянок водного фонду в комплексі з розташованими на них водними об’єктами на земельних торгах.

Виокремили завдання, які планують спільно реалізувати у майбутньому:

• Обрізка аварійних дерев над водоймами

• Укріплення берегів

• Очистка та поглиблення водойм

Як зазначив радник міського голови з питань розвитку аграрного сектору Олександр Закорченний, одними з першочергових завдань, передбачених Програмою, є ефективне та раціональне використання наявних на території нашої громади водних ресурсів. У першу чергу, це наповнить бюджет громади та зменшить екологічну напругу.

«Водночас запроваджено новий інструмент стимулювання залучення інвестицій на сільських територіях через соціально-економічне партнерство, основною метою якого є залучення соціальних партнерів у процес розвитку територіальної громади, що дасть можливість вирішувати проблеми місцевого значення, створить сприятливий соціально-економічний клімат та суспільну злагоду на цих територіях», — додав Олександр Закорченний.

Він також презентував Каталог перспективних водних об’єктів (ставків), які розташовані на сільських територіях ВМТГ.

«Мені дуже приємно та важливо бути присутнім на такій зустрічі. Це європейський підхід вирішення нагальних питань: зрозуміло, швидко, без особистих амбіцій», — сказав орендар Григорій Кулачок.

На зустрічі також обговорювали можливості використання водних об’єктів, непридатних для здійснення господарської діяльності, але які потребують належного догляду для створення сприятливого екологічного середовища, через створення ініціативних груп.

«У Вінницьких Хуторах вже створено перші Ініціативні групи «Чиста водойма», до складу яких входять місцеві жителі, які прагнуть розвивати свій населений пункт. Саме такий підхід пропонуємо застосувати на території решти населених пунктів нашої громади», — сказала начальниця відділу агропромислового розвитку департаменту економіки і інвестицій ВМР Наталія Павленко.

Для того, щоб покращити стан водних об’єктів, потрібно формувати сприятливий екологічний стан біля водойм. Зокрема, навести лад на прибережних захисних смугах та самих водоймах.

«Необхідно комплексно підходити до вирішення проблем водокористування у тісній співпраці місцевої влади та жителів громади», — наголосив Олександр Закорченний.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin