У Вінниці нагородили психологів-волонтерів, які з початку повномасштабної війни допомагають вінничанам та переселенцям

Сьогодні, 2 березня, на засіданні виконавчого комітету Вінницької міської ради нагородили психологів-волонтерів та психологів Вінницького міського центру соціальних служб, які з початку повномасштабної війни росії проти України створили неформальну організацію психологів і надають консультації вінничанам та внутрішньо переміщеним особам.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов від імені громади подякував психологам за те, що вони взяли на себе відповідальність, організувалися і з перших днів повномасштабної війни почали надавати психологічну допомогу тим, хто цього потребував.

“З початком повномасштабної війни ви одними з перших на вокзалі зустрічали людей, які були змушені залишати свої домівки. Ви і зараз продовжуєте працювати, в тому числі з нашими воїнами-героями, які зазнали поранень. Це важлива робота. Хочу побажати, аби ви отримували задоволення від того, що допомагаєте людям і аби люди дякували вам за це”, – сказав міський голова.

Психологічний центр допомоги був створений при Вінницькому міському центрі соціальних служб наприкінці лютого минулого року за дорученням заступниці Вінницького міського голови Галини Якубович. До неформального об’єднання психологів увійшли 27 психологів-волонтерів та 5 психологів Центру. Вони пройшли спеціалізоване навчання, щоб ще якісніше надавати психологічну підтримку вінничанам та внутрішньо переміщеним особам.

“Уже 12 місяців ці люди не шкодуючи ні часу ні здоров’я, абсолютно безкоштовно та майже цілодобово (особливо у перші 2 місяці війни) надають підтримку мешканцям нашої територіальної громади, громадянам, які переїхали до нас в пошуку прихистку і безпеки, а також військовим, котрі отримують лікування в наших закладах охорони здоров’я”, – розповідає директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська.

Тренерами психологів від волонтерів став Петро Вдовкін, від Центру – Людмила Радіонова. З 26 лютого 2022 року і до сьогодні психологи надають консультації в телефонному режимі та через дзвінки на “гарячу лінію”, докладають максимальних зусиль для збереження психологічного здоров’я нашої нації, розповідає психологиня міського центру соціальних служб Людмила Радіонова.

“Окремо слід відмітити величезну роботу та неймовірне навантаження в надважкий період для Вінниці та й усієї України – це початок березня. Починаючи з 2 березня до Вінниці почали прибувати евакуаційні потяги на залізничний вокзал. Психологи-волонтери, працівники Центру, громадські організації міста цілодобово чергували на залізничному вокзалі, надавали психологічну допомогу, підтримували, харчували, розселяли… Були дні, коли на вокзал прибувало більше 2 тисяч осіб”, – згадує Людмила Радіонова.

За її словами, психологи Центру соціальних служб та психологи-волонтери, відповідно до угод про співпрацю надавали та продовжують надавати психологічну допомогу Захисникам та Захисницям, які отримують лікування в медичних закладах міста.

“Ця робота надскладна, але пацієнти та медичний персонал завжди щиро дякують за роботу. І це головне, адже бачити результат своєї роботи та вдячність в їх очах – чи не найбільша нагорода для наших психологів”, – додає Людмила Радіонова.

Також психологи Центру та психологи-волонтери відвідують заклади, де перебувають люди, які покинули місця проведення бойових дій. Фахівці надають їм кваліфіковану екстрену психологічну допомогу, проводять роботу не лише з дорослими, а й з дітьми. Спеціалісти намагаються знаходити індивідуальний підхід до кожного: де потрібно – заспокоюють, підтримують, надають рекомендації, як утримати психічну рівновагу. Здебільшого переселенці звертаються з проблемою, як побороти страх та тривогу. З метою поліпшення психоемоційного стану, спеціалісти проводять індивідуальні та групові консультування.

Однією із тих, хто сьогодні отримав подяку за те, що з перших днів повномасштабної війни допомагав вінничанам та переселенцям стала Інна Дементьєва.

“Дякуючи міському центру соціальних служб, міській раді та Людмилі Радіоновій, які організували всіх охочих психологів – на початку повномасштабної війни ми змогли свою енергію направити в правильне русло. І фактично із перших днів ми вже зустрічали людей на вокзалах, надавали першу психологічну допомогу й не тільки”, – розповідає Інна Дементьєва.

З початку війни команда надала психологічну допомогу вже понад 6 000 тисячам громадян.

За посиланням можна знайти особисті контакти та графік роботи психологів.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin