Офіс туризму Вінниці спільно з АртKлубом «BYVI» запрошують усіх охочих навчитись створювати ляльку-мотанку

Офіс туризму Вінниці спільно з вінницькими майстринями платформи хендмейдових сувенірів «BYVI» та Музеєм моделей транспорту запрошують на майстер-клас 8 березня з виготовлення традиційної подільської ляльки-мотанки. Наставником учасників стане відома майстриня Ірина Трибунська.

«До українських звичаїв і традицій сьогодні великий інтерес і у світі, і всередині України. Тому ми вирішили провести у березні одразу кілька подій, присвячених лялькам-мотанкам, які є дуже цікавим елементом звичаєвої культури. 8 березня проведемо майстер-клас в рамках АртKлубу «BYVI», – розповідає директорка Офісу туризму Вінниці Тетяна Маєвська. – А наприкінці березня, коли у світі відзначається день лялькаря, ми плануємо об”єднати майстринь-лялькарів “BYVI” у спільному проєкті, який анонсуємо пізніше».

Зареєструватись на майстер-клас, який відбудеться у Музеї моделей транспорту (Соборна, 64) 8 березня о 16:00, можна за посиланням: https://forms.gle/SsoDkCKJ3wjHSC6B9

Мотанки є давніми родинними оберегами українців, уособлюючи єднання сімейних зв’язків поколінь. Перші вузликові ляльки, які інколи ще називають мотанки, з’явилися приблизно 5 тисяч років тому. В різних варіаціях вони зустрічаються в багатьох світових культурах. Особливістю цих оберегів в Україні є те, що у нас це лише жіночі образи, зрідка – дитячі. Саме тому в нашій звичаєвій культурі лялька-мотанка є втіленням жіночої сили, яка лежить у мудрості, внутрішньому поклику оберігати та захищати родину.
В різних куточках нашої країни мотанки робили з різних матеріалів і з сіна, і зі шматочків тканини, з ниток. В залежності від призначення такі ляльки могли бути гарно одягненими, з дотриманням всіх особливостей народного вбрання, а могли бути взагалі без вбрання.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin