«Берегиня традицій»: у Вінниці відбувся майстер-клас з писанкарства

Майстер-клас з писанкарства «Берегиня традицій», сьогодні, 7 квітня, провели у виставковій залі Вінницького літературно-меморіального музею М.М. Коцюбинського за сприяння департаменту культури Вінницької міської ради. Традицією писання писанок, які передавалась з покоління в покоління ділилась майстриня Євгенія Коваль.

Як зазначила директорка музею М.М. Коцюбинського Лариса Кравченко, писанка – це незамінний атрибут великодніх свят, що несе у собі сакральне значення та є справжнім оберегом для родини та всієї країни. А писанкарство, окрім давніх традицій та символіки, також має емоційно-розвантажувальний та релаксовий ефект.

На майстер-класі кожен учасник отримав повний набір інструментів та матеріалів, необхідних для створення писанок. Протягом трьох годин відвідувачі, зосереджуючись та уважно слухаючи майстриню Євгенію Коваль, зуміли створити дивовижні писанки. Дбайливо наносячи віск писачком та фарбуючи їх, в руках учасників майстер-класу з”являлися справжні витвори мистецтва.

«Я сьогодні дізналася про значення різних символів на писанках, про техніки, які використовуються для створення складних дизайнів, і про історію цього мистецтва в Україні. Писання писанок – це не тільки творення красивих візерунків, але й спосіб розслабитись та відчути емоційне задоволення, незалежно від того, чи ви новачок, чи досвідчений майстер», – говорить учасниця майстер-класу Тамара Власюк.

Також вона додала, що писанка – ідеальний подарунок близьким та друзям, а тому їх намагалася зробити якомога яскравішим зображення та додати особливий сенс своєму виробу.

«Особисто для мене писанка – це не просто український традиційний символ, а прадавній звичай та родинна традиція підготовки до Великодня, яка передається в моїй родині з покоління в покоління. Це те, без чого я не уявляю головного свята року – Пасхи. Це чисті думки, світлі мрії, гарний настрій, оберіг та захист для сім”ї, це любов та вдячність нашим рідним, які відійшли у вічність та назавжди залишились в нашій пам”яті», – каже директорка Вінницького літературно-меморіального музею М.Коцюбинського Лариса Кравченко.

Пані Лариса розповіла, що майстриня, яка проводила майстер-клас, Євгенія Коваль, родом з подільського села Кармалюкове Жмеринського району. З дитинства захоплювалась писанкарством, уважно переймаючи досвід від своєї мами, бабусі та старших сестер. За плечима Євгенії Григорівни – 50 річний досвід відданості улюбленій справі. За цей час написала не одну сотню писанок, вкладаючи в них всю душу та сакральний зміст.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin