У Вінниці відбулась толока поблизу малої річки на Старому місті: подробиці

Цієї суботи активні вінничани та вінничанки разом із фахівцями комунального підприємства «Інститут розвитку міст» збиралися на толоку, де знищували борщівник. За майже три години розчистили від цієї рослини територію завдовжки понад 500 метрів поблизу малої річки на Старому місті. Про це на своїй сторінці у фейсбук та телеграм-каналі повідомив очільник громади Сергій Моргунов.

«Важливо розуміти, що прибирати борщівник лише на ділянці біля свого дому нерезультативно, адже він насіється знову. Тому потрібно прибирати від борщівника всю територію, де він росте, й не залишити там жодної рослини», – зазначає експертка з екології та озеленення КП «Інститут розвитку міст» Любов Колосова.

Організатори розповіли, що до заходу долучились скелелази, які займаються неподалік, і місцеві мешканці, які регулярно доглядають за цією територією.

Для ефективної боротьби з борщівником, його необхідно вирубати декілька разів на сезон протягом щонайменше двох років. Важливо не допустити насівання борщівника й суцвіття не можна залишати на ділянці, оскільки насіння дозріває навіть тоді, коли стовбур зрізано. Саме в цьому й полягало завдання – зрубати небезпечну рослину та не допустити появу суцвіть.

«На цій території люблять гратися та проводити час діти, тому наявність борщівника справді може бути небезпечною для них», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

А Любов Колосова додала, що за 4-6 тижнів планують повторити толоку. Адже для того, щоб впоратися з борщівником на ділянці, заходи потрібно проводити планомірно та систематично.

Додамо, що боротьба з борщівником входить до Програми охорони навколишнього природного середовища Вінницької громади на 2021-2023 роки (https://bit.ly/41Ynp85), а також є складовою Концепції розвитку малих річок до 2035 року, над якою працювала команда фахівців КП «Інститут розвитку міст».

Фото: Любов Колосова

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin