Vinnytsia Wine Days 2023: як у Вінниці вперше пройшли дні винної культури

У Вінниці вперше провели дні винної культури Vinnytsia Wine Days 2023, які відбулись 25-28 травня. Нова подія на винному календарі стала майданчиком для обміну досвідом між представниками галузі виноробства, гостинності й туризму.

Vinnytsia Wine Days народилися в колаборації двох історично пов”язаних і близьких міст – Вінниці та Одеси. Головною метою організатори визначили популяризацію бренду “українське вино” та просування Поділля як перспективного регіону для еногастрономічного туризму.

Vinnytsia Wine Days 2023 відкрилися 25 травня міжнародною конференцією “Еногастрономічний туризм – драйвер розвитку туристичних дестинацій”. З вітальним словом на початку до учасників звернувся вінницький міський голова Сергій Моргунов, який зазначив, що Vinnytsia Wine Days.сприятиме розвитку галузі виноробства та туризму. Присутні також переглянули відепривітання від першої заступниці міністра закордонних справ Еміне Джапарової, яка розкрила роль винної культури і гастрономії в дипломатичних зусиллях України:

“Сьогодні наша держава, без перебільшення, – трендсетер у різних сферах та на різних континентах. Все. що пов’язане з Україною стало модним. Тому наше спільне завдання зараз – задовольнити підвищений запит іноземної аудиторії. Ми маємо представити країну світові не тільки через ті виклики, в яких ми всі живемо, – виклики війни. Але і розповісти про Україну такою, якою вона є – сучасною країною з давньою самобутньою історією, культурою, традиціями, з чудовими, сміливими та, перш за все, креативними людьми”, – поділилась Еміне Джапарова.

До привітань, серед інших, приєдналися керівниця проєктів національного та міжнародного напрямків Державного агентства розвитку туризму України Єлизавета Конопльова та голова ГС “Укрсадвинпром” Володимир Печко.

В межах Vinnytsia Wine Days пройшов благодійний показ документального фільму “Поранена земля” за участі режисера Романа Зайця. А після показу стрічки відбулося обговорення з автором.

26 травня на Vinnytsia Wine Days відбувся продуктивний Vinnytsia International Wine Symposium, на якому з вітальним словом генеральний виступив директор Міжнародної організації виноградарства та виноробства (OIV) Пау Рока Бласко. До нього приєдналися президент Vinnytsia Wine Days Володимир Гігінеішвілі, ректорка Одеського національного технологічного університету Лариса Іванченкова та інші фахівці.

На симпозіумі експерти галузі обговорили стан виноробної галузі, обмінялися досвідом розвитку сучасних винних регіонів України та окреслили перспективи розвитку Поділля як виноробного регіону.

У цей же день відбулася урочиста церемонія нагородження переможців всеукраїнського дегустаційного конкурсу “Odesa Wine&Spirit Awards” та “Кращий Одеський чорний”.

Оцінювання зразків проводилося протягом двох днів за участі 12 експертів. Дегустації проводилися наосліп, тож члени комісії не знали, чиї саме вина і міцні напої вони дегустують. За результатами на основі висновків дегустаційної комісії було вирахувано середній бал для кожного зразка і присуджено нагороди.

Зокрема, у конкурсі “Кращий Одеський чорний” взяли участь 22 виробника, які представили 33 зразки вина,а у всеукраїнському дегустаційному конкурсі “Odesa Wine&Spirit Awards” взяли участь 43 виробника з 214 зразками сухих, ігристих, десертних та кріплених вин, а також – міцних напоїв. Перелік усіх переможців доступний на сайті Vinnytsia Wine Days: http://surl.li/hjmzu.

“Попри виклики, які стоять перед нами всіма в часи повномасштабного вторгнення, питання якості продукції, професіоналізм і розвиток виноробної галузі стали ще більш актуальними. Згідно регламенту конкурсу, який проходив згідно з правилами OIV, золоті та срібні медалі отримали 30% поданих зразків. Але варто відмітити дуже високу якість більшості поданих зразків. Загалом винороби отримали 55 золотих медалей і 11 срібних. Конкурс був відкритий для всіх категорій та типів вин і спиртних напоїв, які були виготовлені відповідно до законодавства країни походження. Зразки оцінювало досвідчене експертне журі протягом двох днів, яке складалось з чотирьох комісій. Особливістю експертизи є комбінація методології сенсорного аналізу та журі. На дегустаційному конкурсі використовувалась спеціалізована дегустаційна програма англійської компанії “Gustos Life”. Її особливість полягає у використанні технології блокчейн, яка виключає можливість фальсифікації оцінок експертів у ході проведення конкурсу та після його закінчення”, – розповіла про Odesa Wine&Spirit Awards директорка конкурсу Наталя Каменева.

За словами організаторів, завдяки цьогорічним конкурсам вперше в історії зібрано репрезентативну винну колекцію України воєнних часів, яка зберігатиметься в енотеці “Винного дому Гігінеішвілі” під Вінницею до дня остаточної перемоги України в російсько-українській війні.

Також під час церемонії нагородження переможців народний депутат України Артем Чорноморов оголосив, що до Верховної Ради України подано проєкт постанови про відзначення 5 травня як Дня Одеського чорного.

На вихідних 27-28 травня в межах Vinnytsia Wine Days 2023 пройшла виставка “Виноробство нескорених”. Під час неї гості заходу продегустували вина десятків українських виноробень. Зокрема, були представлені Biologist, Negotsiant, FRUMUSHIKA-NOVA FAMILY WINERY, Mon Crafto, Koblevo, GIGI Winery, FALKO WINERY, Алколайн, Сімейна винарня “Янчинські пагорби”, Авторське вино Георгія Самсонюка, Крафтове вино Володимира Римара, Zelenytsi Winery, Kalyus Winery, Вина Ковача, Анталовський, Muska wine, Винні підвали сім”ї Шош, Винороб Василь Лендєл.

Паралельно відвідувачі ознайомились з роботами фотографа Арсена Федосенка на виставці його світлин “Вино, життя, любов і боротьба”. Три з представлених робіт митця були продані відвідувачам в рамках благодійного аукціону.

У Туристичному хабі Visit Vinnytsia у передостанній день відвідувачі прослухали лекцію Анни-Євгенії Янченко “Подорож світом українських вин”, яка розкрила деталі майбутньої книжки про історію українського виноробства, а опісля – побували на презентації настільної гри “UWINES Амбасадори” за участі її автора Сергія Клімова.

Впродовж чотирьох днів Vinnytsia Wine Days 2023 відвідали 1500 гостей. Загалом з благодійних заходів було зібрано 81 597 грн., які будуть передані до міжнародного благодійного фонду “Тризуб Єдності”, який створено для допомоги військовослужбовцям на фронті.

“Дні винної культури у Вінниці відбулися з дуже насиченою програмою і мотивованою аудиторією – як професіоналів, так і поціновувачів. Для нас як організаторів і менеджерів туристичної дестинації надзвичайно цінно збирати враження по свіжих слідах, і ми вже бачимо, що для багатьох гостей вдалося відкрити Вінницю максимально повно й насичено, по-справжньому здивувати – і побаченим, і посмакованим. Слухаючи доповіді та обговорення на конференціях, переконався, що маємо усі передумови розвивати дороги вина та смаку в нашому регіону – і для цього вже склали плани щодо подальшої колаборації. Приємно вражений кількістю і якістю учасників дегустаційної виставки, які підтвердили тезу про великий прорив виноробства нашої країни, і серед них особливо приємно було бачити широту наших подільських виробників. Впевнений, що такі формати матимуть велику перспективу, тому готові їх підтримувати й розвивати і надалі”, – зазначив Олександр Вешелені, директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради.

“Vinnytsia Wine Days вперше пройшли у Вінниці і показали, що такі заходи дуже потрібні для виноробної галузі. Це можливість обмінятися досвідом з колегами, послухати професіоналів галузі, познайомитися з ними ближче та розповісти про себе. Я дуже радий, що відтепер у Вінниці, регіоні, який просто повинен стати винною дестинацією України, з’явилась така масштабна подія. Впевнений, що та співпраця й досвід, які учасники Vinnytsia Wine Days отримали впродовж чотирьох днів, обов’язково дадуть свої плоди у вигляді ще кращого і смачнішого українського вина”, – додав Володимир Гігінеішвілі, почесний президент Vinnytsia Wine Days.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin