Вінниця – перше місто в Україні, де запроваджують систему автоматичного відкриття укриттів

Очільник громади Сергій Моргунов наголосив, що в умовах війни безпека громадян є найвищим пріоритетом. А з початком повномасштабного наступу міська влада постійно проводить планові перевірки об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту а також місць для тимчасового перебування населення на час дії сигналу «Повітряна тривога», оскільки не всі балансоутримувачі належним чином утримують укриття і слідкують, щоб вони були доступні для людей. Саме тому 5 червня міський голова доручив розробити єдину міську систему дистанційного відчинення дверей в укриттях під час повітряної тривоги.

«В результаті перевірки є болючі моменти, перше – це сам стан цих укриттів, особливо в багатоповерхівках, а також доступ до цих приміщень під час повітряних тривог. І це стосується, як комунальних закладів, так і приміщень, які знаходяться в управлінні ОСББ, бізнесу тощо. Адже не всі балансоутримувачі відповідально ставляться до своїх обов’язків не лише утримувати в належному стані укриття, а й слідкувати, щоб вони були доступні під час повітряної тривоги. Тому ми задумались, яким чином – це можна зробити автоматизовано під час оголошення повітряної тривоги. Аби усі укриття були відкритті та щоб був мінімізований людський фактор», – говорить Сергій Моргунов.

Очільник громади повідомив, що в найближчих планах ще у 20 укриттях буде встановлено відповідну систему, а згодом й на усі входи в місця для тимчасового перебування під час повітряної тривоги.

Так, за його дорученням систему розробляли фахівці КП «Вінницький інформаційний центр» спільно зі спеціалістами компанії «TIRAS». Дана вінницька технологічна RnD-компанія займається розробкою та виробництвом професійних систем безпеки понад 30 років. Як розповів директор КП «Вінницький інформаційний центр» Сергій Бригадир, система спрацьовує через кілька секунд після оголошення повітряної тривоги у Вінниці.

«Замок відчиняється автоматично та залишається відкритим до кінця тривоги. Після відбою через деякий час він автоматично зачиняється. Якщо ж хтось в укритті в цей момент ще залишатиметься, громадяни зможуть відкрити двері зсередини, натиснувши відповідну зелену кнопку», – говорить Сергій Бригадир.

Під контролем КП «Вінницький інформаційний центр» наразі встановлено автоматизовану систему відчинення дверей в 5 закладах освіти – №18, 25, 26, 34, 35.

«Певний час будемо тестувати роботу цієї системи, адже такого досвіду немає в жодному місті України. Тому маємо відпрацювати свою модель. Наше завдання сьогодні – впровадити цю систему по всьому місту. Об’єктивно ми перші в Україні, і ми самі вчимося, як це повинно робити», – наголосив Сергій Моргунов.

«Це достатньо складний процес, оскільки є 1236 укриттів, які нанесені на електронну мапу, і з кожним потрібно проводити відповідну роботу. Надалі планується встановити такі системи в усіх муніципальних укриттях, а згодом – і в інших будівлях», – каже Сергій Моргунов.

Окрім того, вінничан закликають не ігнорувати сигнал повітряної тривоги. Почувши його потрібно негайно пройти в укриття. З мапою укриттів можна ознайомитись за посиланням.

Також у випадку, якщо укриття утримується в неналежному стані або ж під час сигналу повітряної тривоги воно закрите, вінничани можуть повідомити про це за номерами 101 та 102, а також у «Цілодобову варту» за номерами: 15-60; 0-800-60-15-60; (0432) 65-15-60; (0432) 59-50-39; (0432) 60-15-60.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin