Що робити у разі радіаційної небезпеки: ДСНС та МОЗ надали рекомендації громадянам

Перш за все варто зазначити, що ядерно-стратегічні об’єкти будуються таким чином, щоб витримувати значні фізичні пошкодження, а на місцевому рівні постійно здійснюється моніторинг радіаційного фону на предмет дотримання всіх показників у нормі. Проте, якщо підготовлені – значить захищені, тому представники ДСНС та МОЗ надають рекомендації на випадок радіаційної аварії.

Перше й основне правило, якого слід обов’язково дотримуватись – залишатись у приміщенні або терміново у нього зайти, якщо ви знаходитесь на вулиці.

Це може бути підвал або середина будівлі. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому потрібно триматися якомога далі від стін і даху споруди. Також не забувайте про домашніх тварин. Ні в якому разі не дозволяйте їм гуляти на вулиці.

Далі варто зняти верхній шар одягу та помитись. І лише після цього слід одягнути чистий одяг. Детальніше з цими етапами можна ознайомитись за посиланням.

Окрім того, у МОЗ наголошують, що ні в якому разі не можна без потреби вживати йодид калію. Його слід приймати ЛИШЕ, якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС. З інформацією про те в яких дозах та коли слід приймати цей препарат можна ознайомитись за посиланням.

Також представники МОЗ рекомендують заздалегідь сформувати запаси їжі, води, медикаментів та інших засобів. Детальніше про це за посиланням.

Довіряти потрібно лише офіційним джерелам інформації. Дізнаватись інформацію слід з повідомлень від рятувальників (ДСНС), поліції, місцевої влади. Не варто довіряти тому, що пишуть в оперативних телеграм-каналах або неперевірених джерелах інформації.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin