У Вінниці на маршрути вийшли перші 12 трамваїв “Tram2000”

6 липня, на маршрути міста вийшло 12 трамвайних вагонів «Tram2000», які Вінниця отримала від Швейцарської конфедерації у рамках другого етапу проєкту «Цюрихські трамваї». Церемонію запуску трамваїв відвідав міський голова Сергій Моргунов, а також новопризначений посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдові Фелікс Бауманн.

Міський голова Сергій Моргунов подякував швейцарським партнерам за реалізацію цього проєкту, та зазначив, що попри всі виклики війни все ж вдалось організувати доставлення цих вагонів та їх подальшу адаптацію.

«Хочу подякувати уряду Швейцарії, SECO та Цюрихській транспортній компанії за те, що вони в умовах війни вирішили реалізувати початок цього проєкту. Логістичні шляхи були ускладнені, але спільно з ВТК вдалося впоратись з перевезенням трамваїв до нашого міста. Крім 16 вагонів, які вже є у Вінниці, в дорозі ще 4 і чекаємо на ще 4 вагони. Цей процес рухається і така спільна робота дає відповідний результат. Наша транспортна компанія зуміла за короткі терміни адаптувати під українські умови та стандарти ці вагони, щоб надавати якісні транспортні послуги всім жителям нашої територіальної громади та гостям нашого міста», – розповідає Сергій Моргунов.

Очільник громади нагадав, що починаючи з 2012 року вдалось значною мірою покращити та розширити мережу громадського транспорту у Вінниці. Також він підкреслив, що й надалі пріоритетною метою є збільшення кількості рухомого складу та його модернізація.

«У будь-якому випадку, електротранспорт – це євро-майбутнє (електроавтобус, трамвай чи тролейбус). Ми на правильному шляху ще з 2012 року. Всі пам’ятають, в якому жахливому стані був рухомий склад громадського транспорту і саме завдяки цьому проєкту ми суттєво його покращили. Крім того, ВТК почала впроваджувати різні інноваційні заходи щодо будівництва власних трамваїв «VinWay» та збірки власних тролейбусів «VinLine». Наше завдання – це розширювати транспорту мережу, трамваї та тролейбуси, в тому числі з автономним ходом, над чим ми й працюємо. А також плавний перехід з дизеля на електроавтобус за допомогою наших міжнародних ресурсів», – каже Сергій Моргунов.

Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдові Фелікс Бауманн зазначив, що саме із трамваїв розпочалась довга історія співпраці між Вінницею та Швейцарською Конфедерацією, яка поширилась й на інші сфери.

«Я дуже радий побувати у Вінниці при запуску трамваїв і дякую пану меру за запрошення. Це мій перший візит до Вінниці у ролі надзвичайного посла. Наша співпраця – це не лише трамваї. За 15 років ми реалізували багато проєктів з енергоефективності та інших сфер. Це яскравий кейс, коли використовуються інноваційні підходи та інструменти в нашій співпраці. Дякую за професійний підхід до реалізації проєктів за ці 15 років», – каже Фелікс Бауманн.

У департаменті транспорту та міської мобільності зазначають, що перед тим як випустити на лінії вагони «Tram2000», фахівці Вінницької транспортної компанії виконали ряд заходів із їх сертифікації та адаптації до вимог українського законодавства.

«Перші вагони «Tram2000» приїхали до Вінниці на початку квітня й одразу ж працівники ВТК розпочали роботи з адаптації, щоб якнайшвидше випустити їх на лінії, – зазначає директор департаменту транспорту та міської мобільності Андрій Сорокін. – На вагонах встановили передні та задні повороти, стоп-сигнали, дзеркала заднього виду, в тому числі лівого, інформаційну систему, а також – систему оплати проїзду. Окрім того, також було проведено стажування водіїв».

Також він наголосив, що ця модель трамваїв більш комфортна та сучасніша, у порівнянні із вже звичними для вінничан «Mirage» та «Karpfen».

«Ці вагони обладнані м’якими сидіннями, а також хорошою системою вентиляції. Окрім того, вони є більш енергоощадними у порівняні з іншими моделями трамваїв, які курсують нашим містом», – зазначає Андрій Сорокін.

Для довідки

Співпраця Вінниці зі Швейцарією триває ще з 2006 року. Під час першого етапу проєкту «Цюрихські трамваї» (2006-2011 роки) Вінниця отримала 116 трамвайних вагонів, а у рамках другого етапу наша громада має отримати 35 трамваїв «Tram 2000».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin