Ще зовсім трохи – і Вінниччина порине у розмаїття писанок. Та, на думку подільських краєзнавців, саме наші писанки унікальні і неповторні.

Краєзнавці розповіли, що великодні писанки мали сакральний зміст, і ними не можна було гратися. Ними прикрашали кімнати та дарували у подарунок, ніколи не готували, не їли та не грались. І тому їх можна вважати унікальним явищем української культури, адже тут народ виявляв свій мистецький хист, творче осмислення навколишнього світу. Писанки таїли у собі особливу силу, були джерелами родючості землі, багатства, оберегами від стихійних лих та інших бід.

Нині розписують різні яйця. Але для виготовлення традиційної подільської писанки важливо використовувати саме куряче яйце. Все тому, що півень – сонячний птах. Він сонце зустрічає, усіх пробуджує. А сонце – символ Вінниччини і навіть має центральне місце на гербі. А ще традиційні подільські писанки мають темне тло, котре символізує родючу землю.

А взагалі на подільських писанках – від трьох до п’яти кольорів, добутих з натуральних рослин. Писанки – черепашки дарували на мудрість та довголіття. Писанки з дубовими листочками – парубкам на здоров’я. А писанки, котрі мають лише два кольори, зазвичай кладуть у домовину або несуть на проводи. А ще подільські писанки закопували у свіжу ріллю на гарний урожай. Яйце символізує всесвіт із зародком життя всередині. Під час розпису воно вбирає в себе думки та побажання того, хто створює розпис. А видуте яйце — це сувенір, котрий не несе в собі жодного сакрального значення, бо воно порожнє.

На Поділлі існує кілька видів розписаних яєць. Це, власне, писанка, крашанка, мальованка, дряпанка та крапанка. До слова, у багатьох селах Вінниччини не сватали тих дівчат, котрі не вміли писати писанки і вишивати, адже ці два заняття вимагають чимало зусиль і терпіння. Опанувати усі­ ці техніки можна буде невдовзі на спеціальних майстер-класах з писанкарства, котрі будуть проводитися на базі краєзнавчого музею. Ціна дуже доступна, та організатори під­твердили, що заняття відбудуться, незважаючи на карантин.

Соломія КАЛЮЖКО