У Вінниці розробляють план регулярного догляду за малими річками

Використовувати малі річки з користю для міста та вінничан. Саме такий підхід закладено у Концепції розвитку малих річок Вінниці-2035. У межах цього документу планується створити план регулярного догляду за визначеними ділянками таких водних ресурсів нашого міста. Першою, вибраною для досліджень і розрахунку поточних витрат, стала мала річка № 16, що протікає поблизу вулиць Князів Коріатовичів та Марії Литвиненко-Вольгемут.

Команда у складі з представників департаментів міської ради, декількох комунальних підприємств на чолі з заступником Вінницького міського голови Сергієм Матусяком уже здійснила обстеження цієї водойми задля вивчення шляхів розв’язання проблем засміченості та важкодоступності. До огляду також долучилися фахівці з Екоінспекції та Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг.

Заступник міського голови Сергій Матусяк зазначив, що паралельно з комплексним доглядом водойми, проводитимуться гідрологічні дослідження та встановлення меж прибережних захисних смуг (ПЗС) на ділянці.

«Ми хочемо цього року зрозуміти, які саме види робіт для комплексного догляду малих річок нам потрібні. Подібних долин у Вінниці ми обрали близько 15. Цього сезону почнемо саме з цієї частини річки № 16. Тут маємо роботу з доглядом рослинності, розчищенням русла, засміченістю берегів», – розповіла керівниця відділу інфраструктурних проєктів КП «Інститут розвитку міст» Янна Чайковська.

За словами голови правління ОСББ Євгена Венгер-Балана, мешканці найближчих багатоповерхівок, самостійно дбають за річкою, щоб ця ділянка мала привабливий вигляд, однак лише їхніх сил бракує. Необхідна регулярна робота та злагодженість усіх.

«Наразі не йдеться про значні витрати чи капітальні інвестиції в благоустрій. Проте перетворення малої річки на сміттєзвалище – погана ідея і з цим вже зараз потрібно працювати, аби територія стала здоровішою. І лише спільними зусиллями ми зможемо досягнути бажаних результатів», – зауважує Янна Чайковська.

Це лише початок роботи, і деталі щодо напрацьованих рішень будуть представлені пізніше. Проте, зацікавленість та бажання змінити ситуацію з міськими водоймами на краще вже зараз вказують на велике значення теми.

Знайти малу річку №16 можете на нашій мапі тут: https://bit.ly/3Krgi1V

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin