Вінницяоблводоканал встановлює потужні генератори та готують працівників до роботи в надзвичайних ситуаціях

Щоб вінничани були з водою та справною каналізацією впродовж прийдешніх осені-зими, коли ймовірність обстрілів ворогом критичної інфраструктури знову зростає, комунальне підприємство “Вінницяоблводоканал” встановлює генератори на своїх об’єктах. Зараз резервним живленням тут забезпечені на 90%. Все обладнання проходить тестування, а працівників навчають злагодженим діям в умовах можливого блекауту.

Не генератор, а будинок на колесах

Через воєнний стан на водоканалі не кажуть, скільки саме генераторів вже мають. Але наголошують – резервне живлення потрібне для всіх водопровідних та каналізаційних станцій у Вінниці. З цим завданням на підприємстві впоралися вже на 90%. 

Найпотужніший генератор на 1100 кВт схожий радше на будинок на колесах, й тут жартома кажуть, що такий одразу потрібно підключати до автозаправної станції. За словами начальника КП “Вінницяоблводоканал” Дмитра Кістіона, питання генераторів на підприємстві почали вирішувати іще наприкінці осені минулого року, коли ворог завдав перших ударів по критичній інфраструктурі країни:

– Перший генератор ми отримали від нашого партнера Міжнародної організації з міграції. Іще два потужністю 635 та 80 кВт придбали за підтримки Вінницької міської ради, – каже Дмитро Кістіон. – І, як показали реалії, то було вчасне рішення: генератор на 80 кВт одразу встановили на Старому місті, де мали проблеми через планові відключення електроенергії, й впродовж осені-зими вінничани в цьому мікрорайоні завжди були з водою. 

Станом на сьогодні саме цей генератор відпрацював вже 430 годин, спожив 4 тисячі л пального й навіть встиг пройти перше технічне обслуговування. Загалом на підприємстві є генератори різних потужностей – від 40 до 1100 кВт. Вони потрібні для підтримки роботи не лише водопровідних, а й каналізаційних станцій та очисних споруд міста. 

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу c2531886-df2c-4d78-8024-c45e4edb3478.jpg

Чи буде вода, якщо не буде світла

На водоканалі, втім, наголошують, що головна водопровідна станція Вінниці працює на високовольтному обладнанні. І жоден генератор в світі не здатен зробити так, аби в умовах блекауту у містян була вода з-під крану. Адже у місті 635 км водопровідних мереж, і вода з головної станції рухається станціями меншої потужності навіть у найвіддаленіші райони під високим тиском. 

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 386e37c5-7951-44b5-973a-4ef1c1b0291a.jpg

Проте генератори на головній водопровідній станції допоможуть не паралізувати місто й не залишити його повністю без води:

– На такий випадок ми випрацювали оптимальне рішення: встановимо на головній станції два генератори потужністю 600 кВт, що дасть нам змогу підняти воду з річки, очистити її, накопичити в резервуарі чистої води та розлити в спецтранспорт для підвозу вінничанам, – розповідає Дмитро Кістіон. – Вже маємо такі генератори саме для головної водопровідної станції.

До початку опалювального сезону на водоканалі обіцяють вирішити іще питання генераторів для встановлення на очисних спорудах Вінниці.

Тестують генератори, навчають працівників

Встановити генератор – не такий простий процес, як може видатись на перший погляд. Потрібно придбати дороговартісні кабелі, все протестувати та підготувати персонал до обслуговування такої специфічної техніки. Чим на підприємстві зараз, власне, і продовжують займатися. Окрім того, працівники пройшли не один інструктаж щодо роботи в умовах надзвичайної ситуації, адже від злагодженої роботи кожного залежатиме й комфорт в домівках вінничан та у місті в цілому. 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin