Дні європейської спадщини вже вп’яте пройдуть у Вінниці

У Вінниці з 21 по 28 вересня відбудуться Дні європейської спадщини. У програмі – майстер-класи з гончарства, соломоплетіння і витинанки, ексклюзивні екскурсії та виставки.

Вінниця доєднується до цієї ініціативи вже п’ятий рік поспіль. Цьогоріч вперше Дні європейської спадщини відбудуться не тільки у місті Вінниця, але й в одному з сіл, що входять до складу міської територіальної громади – у Щітках проведуть «Етнодень», присвячений рогозоплетінню як елементу національного реєстру нематеріальної культурної спадщини. Також вперше до Днів європейської спадщини доєднаються громади Вінницької і Хмельницької областей вздовж маршруту Camino Podolico, програма цих заходів буде опублікована згодом.

Нагадаємо, що Дні європейської спадщини (ДЄС) – це ініціатива Ради Європи, яка передбачає проведення заходів та відкриття доступу до закритих об”єктів з метою підвищити обізнаність про спадщину.

Цьогоріч темою ДЄС є «Жива спадщина» (http://surl.li/lfwlv), яка передбачає розкриття практик, знань і навичок, що передавалися від одного покоління до іншого і використовуються досі. До живої спадщини належать усна народна творчість, мистецтво, народне ремесло та інше. Навички, практики та спогади, а також способи, якими ми ділимося ними один з одним, забезпечують відчуття ідентичності та безперервності.

Програма ДЄС-2023 у Вінниці

21 вересня – Вінницький обласний художній музей: фондова виставка Івана Гончара та братів Герасименків. Майстер-клас з гончарства.

22 вересня – Пішохідна екскурсія Оксани Роздорожнюк «Барокова Вінниця».

23 вересня – Село Щітки: етнодень «Щітецькі годенки». У програмі: виставка виробів з рогозоплетіння, майстер-клас, а також чаювання з пирогом. Вінничан-учасників доставлять транспортом до місця проведення і назад.

24 вересня – Вінницький обласний краєзнавчий музей: театралізована екскурсія «У пошуках втрачених умінь».

24 вересня – Вінницький обласний краєзнавчий музей: майстер-клас з витинанки.

24 вересня – Вінницький обласний краєзнавчий музей: майстер-клас з виготовлення народної ляльки.

26 вересня – Пішохідна екскурсія Тетяни Рибак «Район без імені (вулиці Антонова і Гетьмана Мазепи)».

26 вересня – Пішохідна екскурсія Людмили Очеретної «Архітектурні паралелі Вінниці».

28 вересня – Туристичний хаб Вінниці: майстер-клас бриляра Петра Сауляка з соломоплетіння.

Координатор проведення Днів європейської спадщини у Вінницькій міській територіальній громаді: департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради. Усі події в рамках Днів європейської спадщини-2023 відбудуться за підтримки Ради Європи і Європейської Комісії.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin