Як підготувати власну оселю до холодів – поради вінничанам

Вінницька громада, у теплу пору року, активного готувалась до опалювального періоду 2023-2024 років. Зокрема відповідні служби та комунальні підприємства впроваджували заходи з енергоощадності та готували місто до приходу холодів. Адже це, як і якісна підготовка громади до осінньо-зимового періоду, є пріоритетом Оперативного штабу з підготовки до опалювального періоду. Проте, не менш важливим є вклад і самих вінничан. Так, у департаменті міського господарства ВМР закликають громадян впровадити ряд заходів у власні оселі, які націлені на зменшення тепловтрат та економію електроенергії.

Так, задля того, аби економно використовувати електроенергію, вінничанам рекомендують наступне:

  • Модернізувати освітлення у власній оселі;

Першочергово слід замінити у власній оселі старі лампочки на LED-лампи. Їх особливістю є те, що, у порівнянні із лампами розжарювання, вони споживають у 10 разів менше електроенергії та мають довший термін експлуатації.

  • Користуватись енергоощадною побутовою технікою;

Найбільш енергоощадним класом техніки є «А+++». Користуючись такою технікою можна значно скоротити витрати електроенергії.

  • Заряджати прилади, що працюють від акумулятора, стільки, скільки потрібно для повної зарядки акумулятора та не залишати таку техніку у режимі «сон»;

Це не тільки заощадить енергію, але й подовжить термін роботи акумулятора. У режимі «сон» електроприлади продовжують споживати електроенергію. Потрібно взяти за правило вимикати техніку, від’єднуючи від електроживлення.

Щодо заходів, які націлені на зменшення тепловтрат у оселі, вінничанам рекомендують звернути увагу на наступне:

  • Перевірити стан мереж теплопостання та гарячого водопостачання;

Варто переконатись, що в мережах немає втрат теплоносія, а на стиках труб немає свищів або протікання.

  • Перевірити стан вікон;

Якщо вони дерев’яні, їх слід утеплити або ж замінити на металопластикові;

  • Перевірити стан дверей;

Слід перевірити чи щільно вони закриваються у приміщенні, також варто подбати про їх утеплення;

  • Балкон;

Важливо щоб він був засклений та утеплити його;

  • Батареї;

Потрібно, щоб простір перед радіаторами був вільним, вони не мають бути закриті шторами, меблями або іншими речами. Також варто встановити тепловідбивний екран за батареєю, щоб не втрачати тепло через стіну за радіатором.

  • Контролювати вологість у квартирі.

Ідеальною вважається вологість в межах 40-65%. Якщо у квартирі занадто сухо, то для відчуття комфорту людині треба більшу температуру, ніж тоді, коли вологість в нормі.

У департаменті міського господарства ВМР закликають вінничан не нехтувати цими порадами та допомогти тепловикам у підготовці до холодів. Адже лише спільними зусиллями вийде злагоджено пройти наступну зиму.

«Незабаром розпочнеться уже другий опалювальний період в умовах війни. А з настанням холодів ворог може відновити терористичні обстріли критичної інфраструктури України лише задля того, щоб залишити звичайних громадян без світла. Тому ми закликаємо вінничан дослухатись до цих правил та зробити свій вклад у підготовку до зими», – зазначив директор департаменту міського господарства Роман Фурман.

Для довідки

Оперативний штаб з підготовки до наступного опалювального періоду об’єднує комунальні підприємства критичної інфраструктури, відповідні департаменти, комунальні підприємства обласної власності, які подають воду та тепло. Серед іншого, на засіданнях штабу відпрацьовують відповідні алгоритми, як діяти в тих чи інших надзвичайних ситуаціях, розробляють рішення щодо реагування на позаштатні ситуації.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin