Місцеві організатори ще жодного разу не скасували таких щорічних чемпіонатів, незважаючи на будь-які політичні чи соціально-економічні події в країні. Головною «фішкою» липовецьких шахових баталій є повне табу на участь «легіонерів», тобто гравців з інших населених пунктів нашого краю чи сусідніх регіонів. Таким чином на перші ролі виходять доморощені шахісти, а не запрошені майстри і гросмейстери.

– Ми не беремо з учасників грошових внесків. Але водночас шукаємо спонсорів і підтримки місцевої влади. І завжди знаходимо призовий фонд для нагородження кращих шахістів, – розповів організатор турніру Олександр Роговий.

3 листопада у Липовці пройшов вже 19-й командний чемпіонат області серед збірних міст і районів. Стартувала дюжина команд.

– Вперше до Липовця прибули шахісти Томашполя. Грали традиційні учасники цих змагань – Могилів-Подільський, Жмеринка, Літин, Козятин, Ладижин, Вінниця, Калинівка тощо. Боротьба зі лідерство в турнірі виявилася надзвичайно впертою. До останнього туру не було відомо, хто посяде призові місця. Все ж збірна Вінниці виявилася поза конкуренцією, як і в майже у всіх попередніх чемпіонатах у Липовці. Колектив обласного центру очолював міжнародний майстер Микола Боднар, який виграв змагання на першій дошці. На інших шахівницях в складі чемпіонів вдало виступали кандидати в майстри Георгій Галич, Анатолій Спірін і Костянтин Мельніков. Срібні медалі – у жмеринчан на чолі із кандидатом в майстри Анатолієм Ходюком. Бронза в активі наймолодшої збірної на турнірі, Липовеччини, за яку на першій шахівниці грав голова районної федерації Віталій Ковальчук. Вона лише на пів-очки випередила потужну збірну Могилева-Подільського, що раніше неодноразово вигравала різні обласні командні змагання. На урочистому нагородженні гравці команд-призерів отримали речові призи і медалі. Нагороди в командному і індивідуальному заліку виділила Липовецька районна рада. А за сприяння спорткомітету РДА організатори пригостили учасників змагань, – повідомили у прес-службі Вінницької обласної федерації шахів .

Валентина Лісова