Мор риби у Ладижинському водосховищі: робочу групу, яка розслідує мор червонокнижної риби не пустили на об’єкт МХП

Будівництво водовідстійника неподалік села Тростянчик та масову загибель осетрових в Ладижинському водосховищі продовжує розслідувати робоча група. Раніше Групу створила Вінницька обласна Рада як відповідь на звернення селян, власника знищеної акваферми та депутатські звернення. Напередодні робоча група для вивчення питання будівництва водовідстійника неподалік села Тростянчик виїхала на місце, щоб поспілкуватися з людьми та відвідати підприємства, про які йшлося у зверненні громадян та депутатських зверненнях. У виїзному засіданні робочої групи взяли участь представники Держекоінспекції та Управління державного агентства меліорації та рибного господарства Вінницької області.

Однак під час поїздки рух автобусу робочої групи перекрив екскаватор та охорона одного з об’єктів підприємства МХП, про яке йдеться в зверненні громадян. Представники підприємства, яким володіє олігарх Косюк, не допускали депутатів робочої групи до об’єкту.

– Ми виїхали вивчити питання. Є звернення, і ми мусимо реагувати та вивчити питання на місці. Приїхали поспілкуватися з людьми, зі старостою. Хочемо почути думку жителів, чому так сталося, що люди збунтувалися, чому вони проти цих відстійників, – повідомив керівник робочої групи Сергій Кривешко.

Нагадаємо, мор червонокнижних осетрових стався 3 жовтня на аквафермі Ukrainian Caviar Berry. Це українська компанія з Маріуполя, яка із 2017 року переїхала у місто Ладижин на Вінниччині. За інформацією керівника підприємства, загинули 3000 рибин загальною вагою 9 тонн, серед яких маточні поголів’я осетра та белуги. Також до обласної Ради надійшло колективне звернення від жителів села Тростянчик про незгоду з будівництвом неподалік села водовідстійника – резервуару для технологічних вод.

– Ми виїхали на два підприємства для вивчення ситуації. У Тростянчику люди підтвердили інформацію, яку вони виклали у зверненні, – вони проти будівництва відстійників, – підсумував голова робочої групи Сергій Кривешко. – На підприємстві, де загинула велика кількість червонокнижної риби, а це осетрові та білуга, з’ясувати обставини ми не можемо. Там необхідно проводити детальну експертизу – і води, і зразків риб. Невідомо, хто це може зробити в Україні. Ми зібрали достатню кількість фактів, аби згодом вони стали частиною фахової експертизи.

Наразі існує кілька версій, що стало причиною мору риби. Зокрема, керівництво підприємства вважає – ферму знищили небезпечні викиди в річку Південний Буг з птахофабрики МХП, якою володіє олігарх Косюк. Директор акваферми Олександр Корх констатує, що підприємство зазнало непоправних збитків, які все ж не порівняти із загальними збитками, які нанесені екології басейну річки Південний Буг.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin