З системою автоматичного відкриття дверей, генератором та водопроводом: як облаштували укриття в будинку по вулиці Келецька, 138

Мешканці будинку по вулиці Келецька, 138 постійно підтримують та покращують укриття в своєму багатоквартирному будинку. А близько місяця тому сховище ще й обладнали системою автоматичного відкриття дверей. Тепер, коли лунає сигнал повітряної тривоги – двері в укриття відчиняються автоматично і кожен охочий може спуститися сюди аби перечекати небезпеку. Загалом, Вінниця стала першим містом в Україні, де почали запроваджувати систему автоматичного відкриття укриттів.постійно підтримують та покращують укриття в своєму багатоквартирному будинку. А близько місяця тому сховище ще й обладнали системою автоматичного відкриття дверей. Тепер, коли лунає сигнал повітряної тривоги – двері в укриття відчиняються автоматично і кожен охочий може спуститися сюди аби перечекати небезпеку. Загалом, Вінниця стала першим містом в Україні, де почали запроваджувати систему автоматичного відкриття укриттів.

В самому укритті цієї багатоповерхівки – чисто та просторо. На підлозі постелена плитка, є освітлення, меблі, водопровід… Облаштовувати підвал свого будинку по вулиці Келецька, 138 розпочали ще задовго до 24 лютого 2022 року.

Як розповідає голова правління ОСББ “Келецька 138” Максим Кравченко, ідея упорядкувати підвальне приміщення виникла ще задовго до війни.

“Спочатку ми прагнули облаштувати місце для загальних зборів: тут ми робили новорічні свята дітям, проводити збори ОСББ… Коли почалась війна – в нас, фактично, все було готове, профіль приміщення одразу змінився. Люди принесли сюди матраци та перечікували тут небезпеку. Особливо багато людей було в перший період повномасштабного вторгнення. Мої діти теж проспали тут на матрацах перші кілька тижнів”, – розповідає Максим Кравченко.

В найпростішому укритті, за його словами, є все необхідне аби перечекати повітряну тривогу: провели інтернет, забезпечили місця для сидіння та столи, м”які та інші іграшки для дітей, теплі речі, можливість помити руки та сходити в туалет.

“Цього року один із наших співвласників – придбав для укриття генератор на випадок якщо повторяться аварійні відключення електроенергії, які були торік. Маємо також запас палива до нього. Додатково забезпечили переноски для зарядження гаджетів, – продовжує голова правління ОСББ. – Також цьогоріч, про всяк випадок, адже ніхто не знає якою буде ця зима, ми придбали плитку для приготування їжі з газовим балоном до неї. До речі, у випадку чого – у нас є місце для приготування їжі на вулиці”.

Крім цього будинку, Максим Кравченко є головою правління ОСББ ще в кількох будинках і усі вони мають чи планують облаштувати укриття.

“Загалом, в будинках, які знаходяться в мене управлінні, облаштовано чотири укриття. Одне з яких фактично було готове, ще до того як я очолив дане ОСББ. Це будинок за адресою вулиця Келецька, 132 а. Ще в двох будинках – по вулиці Келецька, 132 Стельмаха, 53 – облаштування укриттів має бути завершене найближчим часом, – зазначає він. – Насправді, щоб облаштувати бюджетний варіант сховища, потрібно не так вже багато коштів, головне, щоб було бажання мешканців. Наприклад, в укритті по Келецькій, 136, ми просто опустили рівень підлоги, вивезли зайвий ґрунт, вирівняли підлогу з допомогою щебеневого покриття, провели дезінфекцію та побілили стіни. Так це сховище вийшло, можливо, не ідеальне, але перечекати небезпеку цілком дозволяє. Звісно, в підвальних приміщеннях, які ми готували заздалегідь, як, наприклад, по Келецькій, 140, – стан, порівняно, кращий, але туди було залучено більше часу та ресурсів. В новобудовах, а я маю в обслуговуванні і такі будинки, полегшує облаштування укриттів те, що забудовник на етапі зведення передбачає наявність приміщень подвійного призначення, а саме – підземних паркінгів, які можуть слугувати і для паркування авто, і для тимчасового укриття під час повітряної тривоги”.

Голова об”єднання зазначає, його завдання як керівника об”єднання, забезпечити наявність укриття та надати людині можливість перечекати небезпеку у відповідному місці.

Як зауважує начальник відділу розвитку ОСББ Вінницької міськради Ігор Іванов, наразі, напередодні зими, важливо надалі забезпечувати належний санітарний та протипожежний стан укриттів, прибрати в них, перевірити справність генераторів, адже ворог знову може посилити атаки на енергетичну інфраструктуру.

“Усі ми сподіваємось на краще, але готуватися потрібно до різних можливих варіантів. Тому я дякую свідомим головам ОСББ та містянам, які підтримують укриття в своїх будинках в належному стані”, – зазначає Ігор Іванов.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin