Черговий Хакатон з робототехніки відбудеться у Вінниці вже у наступні вихідні. До Вінницького політехнічного університету з’їдуться молоді і перспективні знавці у пошуку креативних ідей для технологій Smart-City, а ще з тим, щоб популяризувати робототехніку.

Змагання відбудуться за ініціативи громадської організації «Технічний скаутський рух IT-Scouts» (на базі Вінницького національного технічного університету) та за підтримки Вінницької міської ради, Міністерства молоді та спорту України, департаменту молодіжної та соціальної політики Вінницької облдержадміністрації.

Всього у змаганнях візьмуть участь 20 команд з чотирьох осіб (2-3 учасники та один ментор): студенти закладів вищої школи (університетів, інститутів, коледжів тощо) віком 17-22 роки, учні 9-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів (15-17 років) та учні осередків технічної творчості (14-17 років).

Командам відводиться час, щоб підготувати своїх роботів: запрограмувати, налаштувати та вдосконалити. Після цього команди демонструватимуть власні роботизовані мобільні пристрої, які виконуватимуть шість завдань на випробувальному полігоні «Smart-City» зі смугою перешкод. Наприклад, пристрій має перемістити куб з однієї точки в іншу, провернути диск чи піднятись та спуститись по похилій площині.

Журі визначить переможців, які виконають завдання найкраще. Переможці отримають призи, а інші учасники – подарунки. А ще відбудеться виставка розробок і проектів компаній-партнерів та учасників Хакатону за напрямком «Smart-City».

Взагалі, «хакатоном» називають процес, під час якого різні спеціалісти в галузі розробки програмного забезпечення інтенсивно і згуртовано разом працюють над розв’язанням якоїсь проблеми або створенням нового додатку чи сервісу. Деякі хакатони призначені для освітніх або соціальних цілей.

Термін з’явився 1999 року. Його незалежно стали вживати розробники OpenBSD та Sun Microsystems. Починаючи із середини 2000-х років, хакатони стали більш поширеними і розглядалися компаніями та інвесторами як спосіб швидкої розробки нових програмних технологій або галузей інвестування. Саме на хакатонах створювалися деякі відомі компанії, наприклад, GroupMe.

Яким буде теперішній Хакатон у Вінниці і чим він здивує — побачимо згодом.

Ілона ВАЛЬТЕР