Жертв Голодомору та масових штучних голодів вшанували у Вінниці

24 листопада, напередодні національного пам’ятного дня, у Вінниці вшанували жертв Голодомору 1932-1933 років та масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років. Присутні поклали символічні горщики з зерном до пам’ятника та запалили лампадки. Присутні вшанували пам’ять жертв голодоморів хвилиною мовчання.

Ця подія в умовах повномасштабної війни стала черговим нагадуванням про те, як важливо не забувати такі страшні сторінки історії. Вшановуючи пам’ять жертв голодоморів, спільнота Вінниці виражає свою вдячність тим, хто став на шлях боротьби за право на життя та гідність у найважливіші часи.

Сьогодні в документах, артефактах, світлинах, книгах представлені родинні історії тих, хто пережив голод, 1921–1923, 1932–1933, 1946–1947 років, зокрема й вінничан. Зумисний голод на Вінниччині призвів до скорочення населення на один мільйон двісті тисяч людей.

Наймасштабніший штучний голод XX сторіччя – Голодомор 1932-1933 років було організованого злочинним радянським режимом проти українців. Згідно з дослідженням Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України, сукупні демографічні втрати від Голодомору 1932-1933 років в Україні – близько 4,6 мільйона людей.

Нагадаємо, День пам’яті жертв голодоморів – щорічний національний пам”ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада, цього року – це 25 листопада.

По всій території нашої держави люди різного віку, молодь та діти згадують про жертв сталінського геноциду у Всеукраїнській акції «Запали свічку пам’яті».

Традиційно о 16:00 пам’ять загиблих під час геноциду українського народу вшановують хвилиною мовчання та ставлять запалену свічку на підвіконня як в Україні, так і в багатьох країнах світу.

Тож кожен вінничанин може долучитись до акції та запалити свою свічку скорботи.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin