У Вінниці обговорювали як раціонально використовувати місцеві водойми

Вчора, 28 грудня, у Вінниці відбулося обговорення стану водойм у сільських територіях Вінницької громади, їх раціональне використання та інвестиційні можливості. Серед запрошених учасників заходу, який організувала Вінницька міська рада, представники служб, які працюють з землями та об’єктами водного фонду, орендарі ставків, спілки риболовів та учасники ініціативних груп “Чиста водойма”.

Радник міського голови Олександр Закорченний розповів, що цей захід, цілком присвячений водним ресурсам Вінницької міської територіальної громади, має надважливе значення для подальшого розвитку сільських територій.

“Ми провели велику роботу у цьому напрямку і сформували правильний механізм для того, щоб отримати хороші результати. Починаючи з 2022 року ми обійшли всі водні об’єкти, які є на території нашої громади, розділили їх на чотири групи, визначили, як будемо з ними працювати. Ми створили нову модель співпраці муніципалітету та громади, залучили небайдужих вінничан до збереження водних ресурсів та їх розвитку”, – сказав Олександр Закорченний.

Директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов під час виступу презентував присутнім стан об’єктів водного фонду, їх використання та майбутні перспективи.

“Загалом на території Вінницької громади 125 об’єктів водного фонду, 37 з них визначені перспективними для подальшого залучення інвестицій та активного економічного використання. Вони охоплюють площу в понад 200 га. Серед наших планів є 100% здача в оренду перспективних ставків та, відповідне залучення інвестицій у розвиток сільських територій, які увійшли до складу Вінницької міської територіальної громади. Працюючи з об’єктами водного фонду, ми також розраховуємо на покращення стану аквакультури та збільшення об’ємів вирощування риби, ну і, звісно, покращення екологічного стану цих територій та безпечного відпочинку громадян. В подальшому ми також вбачаємо перспективу розвитку туристичних локацій, а отже – розвитку зеленого туризму, популярного серед українців”, – сказав Максим Мартьянов.

Як додала начальниця управління розвитку сільських територій Наталія Павленко, протягом 2023 року у Вінницькій громаді було створено шість ініціативних груп “Чиста водойма”. Такі об’єднання передбачені Програмою розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки.

“Учасники створених ініціативних груп слідкують за станом 20 водних об’єктів і працюють у Гавришівці, Вінницьких Хуторах, Писарівці та Щітках. Ми проводили загальні збори та підписували відповідні Меморандуми про співпрацю та взаєморозуміння у сфері охорони довкілля, сторонами яких стали Вінницька міська рада та Ініціативні групи відповідно”, – розповіла Наталія Павленко.

Вікторія Сорока, членкиня однієї з ініціативних груп “Чиста водойма- 6” в Гавришівці розповіла про роботу зі ставками у своєму населеному пункті.

“В нашій Гавришівці є дві таких ініціативних групи. Наша група обслуговує шість ставків, загальна площа яких 8, 3 га. Ми разом робимо все можливе задля того, щоб вберегти ці водойми, які не є інвестиційно привабливими, але мають велике значення для місцевого населення. Багато порад ми отримали від управління розвитку сільськими територіями. Цьогоріч нам вдалося отримати перемогу у Бюджеті громадських ініціатив, ми подали проєкт на створення благоустрою навколо ставка і очікуємо на те, що в майбутньому він перетвориться на красиву зону для відпочинку та проведення часу з дітьми. Ми також обкошували прибережну зону, влаштовували толоки і будемо продовжувати здійснювати цю роботу надалі”, – зазначила вона.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin