«Ефективне виконання завдань дозволило тримати під контролем криміногенну ситуацію у місті»: начальник Вінницького РУП про підсумки минулого року

Про загальну криміногенну ситуацію, заходи із протидії та профілактики злочинності, забезпечення публічного порядку у другий рік повномасштабної війни відзвітував начальник Вінницького районного управління поліції ГУНП у Вінницькій області Віталій Курчик. Інформацію заслухали сьогодні на засіданні виконавчого комітету міської ради. За словами доповідача, правоохоронні кейси, над якими працювали торік були традиційними – це безпека та захищеність, а головні зусилля спрямовували на посилення саме таких відчуттів у громадян. Задля цього у місті на повну задіяно інститут «Поліцейського офіцера громади», використовуються можливості відеонагляду «Ситуаційного центру», особового складу Муніципальної ватри, підрозділів НГУ тощо.

Як зазначив під час засідання Вінницький міський голова, безпека у громаді була і залишається одним із головних пріоритетів.

«Ви знаєте, що коли Міжнародний республіканський інститут проводить опитування, то одним із індикаторів комфортності громади є безпека, а це безпосередньо і довіра до поліції, і робота самої поліції й взаємодії з органами місцевого самоврядування. В цьому контексті вже гарно себе зарекомендували офіси «Поліцейських офіцерів громади», – наголосив Сергій Моргунов. – Завжди, коли є необхідність підсилення заходів щодо безпеки в громаді, Вінницька міська рада йде назустріч. Ми будемо продовжувати так працювати й надалі».

За словами начальника Вінницького районного управління ГУНП у Вінницькій області Віталія Курчика, 30 спільних нарядів щодня із патрулювання, вулиць, публічних місць, об’єктів критичної інфраструктури дозволили поліції максимально скоротити час реагування на повідомлення громадян про правопорушення чи попереджати такі події.

«Внаслідок постійної присутності представників правоохоронних органів на вулицях, прослідковується, зокрема тенденція до зменшення скоєння у громадських місцях насильницьких злочинів – грабежів та розбійницьких нападів. А всі встановлені факти розкрито по гарячих слідах, – зазначив начальник Вінницького районного управління поліції. – Це вдалося зробити у тому числі завдяки тісній співпраці із Ситуаційним центром Вінницької міської ради та реалізації заходів із впровадження комплексної системи «Безпечне місто», в межах якої в обласному центрі на сьогодні працюють понад 900 камер відеоспостереження».

Загалом минулого року, за інформацією Віталія Курчика, на телефон екстреного виклику «102» надійшло 60 тисяч звернень, які вимагали відповідного реагування.

«Ефективне виконання органами та підрозділами поліції завдань із протидії кримінальній протиправності, забезпечення публічної безпеки і порядку, охорони прав та свобод людини, а також інтересів суспільства і держави дозволили контролювати криміногенну ситуацію та не допустити її загострення у 2023 році», – зазначив доповідач.

Водночас, за словами начальника Вінницького РУП, на кількість документування тяжких правопорушень вплинуло повномасштабне вторгнення, позаяк за умов воєнного стану таку класифікацію набувають усі злочини майнового характеру. А у структурі розслідувань особливо тяжких чільне місце посідають злочини, пов’язані із російською агресією.

«Зокрема, у звітному періоді розпочато 321 кримінальне провадження за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями збройних сил російської федерації та їх пособниками. З них: 96 – за порушення законів та звичаїв війни, 225 – за фактами гибелі та безвісти зникнення військовослужбовців Збройних сил України в зоні ведення бойових дій під час відсічі збройної агресії. Також розслідується 3-и кримінальних провадження за статтею, що передбачає покарання за незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги. Крім того, зареєстровано 193 кримінальних провадження за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, з яких 6-ть – направлено до суду та 71 залишається у провадженні», – повідомив Віталій Курчик.

Також протягом минулого року поліцейські активно боролися з псевдомінерами (410 повідомлень, 94 кримінальних проваджень), наркодилерами (287 особам повідомлено про підозру, всього ж у сфері обігу наркотичних засобів зареєстровано 759 проваджень), незаконним обігом зброї, бойових припасів та вибухових речовин (задокументовано 20 фактів), домашніми кривдниками ( за скоєння насильницьких дій до адміністративної відповідальності притягнуто понад 1040 осіб, зареєстровано 21 кримінальне правопорушення).

Одними із найпоширеніших також залишаються злочини, пов’язані із шахрайськими схемами. Причетні до них, надзвичайно винахідливі та не гребують жодною можливістю «нагріти руки», скориставшись вразливістю людей, що зростає в умовах війни. Для попередження таких злочинів у 2023 році в районному управлінні поліції створили сектор протидії шахрайствам відділу кримінальної поліції.

«У ньому працюють найбільш досвідченні оперативники. Вони аналізують кожен скоєний на території Вінницької громади такий злочин, вивчають нові схеми та в тісній співпраці з управлінням протидії кіберзлочинам у Вінницькій області та управлінням карного розшуку ГУНП у Вінницькій області докладають максимум зусиль, спрямованих на викриття шахраїв, злочинних груп, які видурюють гроші в містян», – зауважив доповідач.

Задля зміцнення безпеки у час війни та по її завершенні, у Вінниці продовжили здійснювати заходи в межах впровадження інституту «Поліцейський офіцер громади».

«Вінниця стала першим містом в Україні, в якому повністю реалізовано цей проєкт. Він покликаний забезпечити кожну громаду офіцером, який живе та працює на території обслуговування та може оперативно реагувати на будь-яку зміну ситуації чи подію, – підкреслив Віталій Курчик. – Завдяки виділеним коштам Вінницької міської ради поліцейським офіцерам громади було передано у користування 9 поліцейських станцій, які безумовно є зразковими та одними з найкращих у Вінницькій області. Загалом у ВМТГ відчинили двері вже 11 таких станцій. Відкриття ще двох заплановано у 2024 році».

Ще одним досягненням 2023-го стало впровадження в усіх підрозділах поліції м. Вінниця системи «Custody Records», головна мета якої – безпека та гідні умови перебування людей під вартою. Вона також убезпечує поліцейських від неправомірних обвинувачень затриманими.

«Дякуючи міській раді, вінницькі поліцейські мають найбільш технічно оснащені системи забезпечення прав затриманих. Наш обов’язок та завдання – забезпечити правопорядок в місті, вжити усіх необхідних заходів щодо убезпечення людського життя! 2024 рік Міністерством внутрішніх справ оголошено роком «Безпечних міст в Україні». Тільки разом ми досягнемо нашої спільної мети зробити Вінницю найбезпечнішим містом України», – підсумував Віталій Курчик.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin