Понад 1800 пологів прийняли медики пологового будинку Вінницької МКЛ №1 у минулому році

Минулого року фахівці пологового будинку МКЛ №1 прийняли 1831 пологи – це найбільша кількість в області. З 1 січня 2024 року – ще 333. Після приєднання закладу до МКЛ №1 та створення на її базі багатопрофільної кластерної лікарні заклад продовжує успішно працювати та розвиватися.

«У 2023 році народжуваність по місту Вінниця зменшилась на 16 % в порівнянні з 2021 роком. Проте кількість пологів в клінічному пологовому відділенні МКЛ №1 збільшилась. Це означає, що жінки з міста, області або інших регіонів України обирають заклад для того, щоб народити саме тут, адже у нас сучасне обладнання, кваліфікований медперсонал та якісні умови для породіль», – розповідає медичний директор з акушерства та гінекології Олена Астахова.

У закладі діють 9 пологових залів. Там жінка (за бажанням – разом із партнером) знаходиться з початку перейм до народження дитини і дві години після. У пологових залах є окремі санвузли. Деякі з них оснащені також великими ваннами, де проводять пологи у воді. Також у цій зоні є функціональне ліжко-трансформер, крісло, спеціальне місце для дитини з підігрівом і підключеним киснем (за потреби), ваги, LED-лампа для огляду післяпологових шляхів і ушивання.

Також у пологовому залі є кардіомонітор для проведення графічного запису жінки в пологах, апарат фіксує серцебиття плоду, пологову діяльність. Для зручності жінки є також великий фітнес м’яч, який роділлі використовують під час перейм.

У пологовому залі знаходяться набори для анестезіологічної допомоги, реанімації новонароджених, набори на пологи та для невідкладних станів. Для забезпечення процесу працює команда медиків з чотирьох осіб – акушер-гінеколог, неонатолог, анестезіолог і акушерка.

Після народження дитини жінку переводять в післяпологову палату. Таких у закладі нараховується загалом – 20, з них 16 з підвищеним комфортом. Вони розраховані на 35 місць. Там жінки знаходяться 2-3 доби. Серед них – і пані Тетяна, яка народила дівчинку на ім’я Мілана. Сім’я Тетяни переїхала до Вінниці з Херсона. Жінка каже, що умовами палат та обслуговуванням персоналу дуже задоволена.

«Палата гарно обладнана. Всі лікарі були на місці, хоча я поступила вночі, оперативно надавали допомогу. Що умови, що відношення до мене були гарні. Для людини, яка багато що втратила за час війни, це було дуже важливо», – зазначає породілля.

Загалом народжуваність в Україні впала на третину від початку повномасштабної війни.

У 2023 році в Україні народилося 187,3 тисячі дітей, що на 32% менше, ніж до початку повномасштабного вторгнення. У 2021 році народилося 273,7 тисячі немовлят.

Загалом скорочення народжуваності спостерігається в Україні з 2013 року. Відтоді й до початку повномасштабної війни щороку народжувалось на 6-7% менше дітей.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin