Відбувся навчальний захід: семінар на тему розвитку рослинництва у Вінницькій громаді

Минулої п’ятниці, 21 червня, у Малих Крушлинцях відбувся навчальний семінар на тему розвитку рослинництва у Вінницькій громаді, де учасники дізналися про допоміжні ресурси та можливості, які впроваджує Вінницька міська рада для того, щоб масштабувати продуктивність аграрної галузі. Крім того, йшлося і про шляхи реалізації продукції як на вітчизняному, так і на зовнішньому ринках збуту. Навчальний захід організували представники Управління стратегічного розвитку та аграрної політики департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради.

Радник міського голови з питань агропромислового розвитку Олександр Закорченний розповів, що агровиробники відіграють ключову роль у продовольчій безпеці та зміцненні економіки. Тож Вінницька міська рада минулого року в межах Програми розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки на 2023-2025 роки впровадила фінансові інструменти підтримки овочівників задля того, щоб стимулювати фермерів до активної роботи та розвитку.

«Порядок часткової компенсації розрахований на фермерів-початківців, які займаються овочівництвом. Максимально один фермер може отримати не більше 60 тисяч гривень – за посадковий матеріал та крапельне зрошування. Міська влада Вінниці поставила перед собою завдання активно розвивати агронапрямок, як один з найважливіших складових економіки, адже він забезпечує продовольчу, економічну та екологічну безпеку і незалежність нашої держави, зокрема забезпечуючи чималу частку населення робочими місцями у сільських територіях. До прикладу, аналогічно ми підтримуємо і галузь бджільництва, за рахунок цього у Вінницькій громаді збільшилась на 25% кількість бджолосімей та, відповідно, доходи пасічників. Тому можемо констатувати, що фінансова підтримка працює і стимулює наших овочівників розвиватися, – сказав Олександр Закорченний. – Також додам, що у Вінницьких Хуторах в подальшому ми плануємо створити громадську організацію, яка буде збільшувати офіційне виробництво овочів. Реального виробництва насправді багато, але ми хочемо, щоб аграрії працювали “в білу”, і міська влада готова допомагати нашим фермерам проходити всі ризики та створювати спільну історію розвитку».

До навчального семінару долучились близько 50 малих фермерів та членів особистих селянських господарств з Вінниці, Щіток, Писарівки, Вінницьких Хуторів, Малих Крушлинців та Стадниці. Просвітницький захід, поділений на теоретичну та практичну панелі, відбувся на базі господарського угіддя родини Гаврилюків. Роками подружня пара Наталії та Василя вирощують різноманітні овочі: капусту, моркву, помідори, перець, кабачки, цибулю та інше.

Пан Василь розповів учасникам семінару про власний досвід роботи на землі. Починаючи з присадибної ділянки, зараз він дійшов до 10 гектарів землі та залучення сучасних технологій, які розвивають овочівництво у Вінницькій громаді. Розсаду родина Гаврилюків вирощує в парниках. Щоб рослини краще себе почували, в теплицях облаштована сучасна система зрошення, а задля енергонезалежності, агропідприємці на початку цього року встановили дахову сонячну електростанцію, а напередодні – збудували свердловину.

Як додав Олександр Закорченний, приклад цих фермерів з Малих Крушлинців показує, як може еволюціонувати підприємство.

«Найголовніше для наших підприємців зараз – встояти, попри всі виклики, і продовжувати працювати», – зауважив Олександр Закорченний.

Серед запрошених спікерів на семінарі були представники Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, які розповідали слухачам про порядок отримання сертифікатів та відповідних документів для реалізації, зокрема в контексті експортування сільськогосподарської продукції.

Про впровадження наукових практик та дорадництво учасникам розповів директор Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН Олександр Корнійчук, а начальниця відділу аграрної політики департаменту економіки і інвестицій ВМР Світлана Фесько детально проінформувала про механізм надання фінансової підтримки суб’єктам господарювання у галузях овочівництва та картоплярства в межах відповідного Порядку.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin