«Гармонія єднає у добрі»: 17 років турботи про дітей та молодь з інвалідністю у Вінницькому центрі реабілітації «Гармонія»

«Гармонія єднає у добрі» – девіз однойменного центру реабілітації у Вінниці, якому 8 липня виповнилося 17 років. За цей час спеціалісти закладу встигли чимало. З 2007 року вони надають послуги з психологічної, соціальної, фізичної реабілітації для дітей та молоді з інвалідністю, влаштовують корисні та цікаві заходи для своїх клієнтів, дбають та підтримують їх та їхніх батьків.

Історія «Гармонії» як громадської організації на чолі з Раїсою Панасюк починається з 2002 року. Тоді почали активно шукати приміщення, щоб там можна було надавати реабілітаційні послуги.

«Ми знайшли приміщення групи в дитячому садочку, яке перебувало в аварійному стані та не приймало дітей, – розповідає нинішня директорка центру реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк, а тоді – соціальна педагогиня Олена Чорнобривенко. – Нас підтримали міська рада та небайдужі люди, які допомогли з ремонтом, та ми змогли розмістити там наш офіс».

Основним двигуном у справі виступала тодішня очільниця ГО «Гармонія» Раїса Панасюк. За собою вона вела інших ініціативних людей, захоплених спільною справою – допомогти людям з інвалідністю, зробити їх більш видимими для суспільства, адаптувати простір для них.

Невелика група у дитячому садочку стала осередком активних вінничан з громадської організації «Гармонія». А згодом вийшов закон про центри соціально-психологічної реабілітації дітей, і було вирішено започаткувати такий заклад у Вінниці. Так у нашому місті постав «Міський центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями “Гармонія”», який є комунальним закладом та підпорядковується департаменту соціальної політики ВМР. Ця подія сталася у 2007 році, рівно 17 років тому.

«Звісно, у будівлі дитячого садочку ми більше існувати не могли. Якщо говорити метафорично, ми просто виросли з того приміщення. Та завдяки великій роботі, мудрості та працелюбству Раїси Панасюк, а також енергії всіх нас – вдалося зробити наступний крок. У 2016 році центр реабілітації переїхав у приміщення на вулиці Володимира Винниченка, 5. Тут було зроблено капітальний ремонт, під час якого дослухалися до керівників закладу. Окремо варто згадати, скільки роботи було зроблено, наприклад, при будівництві пандуса до підземного приміщення. Проте спільними зусиллями нам вдалося зробити заклад по-справжньому доступним. Ми безмежно вдячні і бригаді будівельників, і міській раді, міському голові Сергію Моргунову, бізнесу, громадським організаціям, які допомагали нам і продовжують підтримувати надалі», – розповіла Олена Чорнобривенко.

2018 року, у пам’ять про натхненницю і організаторку «Гармонії» Раїсу Панасюк, центру реабілітації присвоїли її ім’я. Наразі у штаті закладу працює 22 людини: соціальні педагоги, психологи, логопед, реабілітолог, масажист та інші. Також у розпорядженні закладу є дві машини Служби перевезення людей на кріслах колісних. Крім того, продовжує функціонувати громадська організація «Гармонія», яка теж здійснює перевезення і супровід маломобільних громадян.

Наразі «Гармонія» – це заклад денного перебування дітей та молоді з інвалідністю з порушенням опорно-рухового апарату та центральної і периферичної нервової системи. Їхні клієнти – це молоді Захисники і Захисниці України з інвалідністю внаслідок війни, діти віком до трьох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності, діти та молодь з інвалідністю до 35 років. Метою діяльності центру реабілітації є відновлення та підтримка фізичного та психологічного стану людей з інвалідністю, адаптація та інтеграція у суспільство.

Окрім реабілітації (соціально-психологічної та фізичної), логопедії, у закладі надають послугу першого контакту, про яку можна прочитати тут. Одна з останніх послуг, яку додали до переліку, це раннє втручання.

«Наше найбільше надбання – це наша команда. Кількість наших клієнтів зростає, і у перспективах розширення, запровадження нових послуг. Загалом планів у нас багато, але, на жаль, через наших ворогів зараз їх неможливо втілити. Тому чекаємо перемоги, щоб реалізувати всі наші задуми», – підсумувала Олена Чорнобривенко.

Звернутися до центру реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк можна за адресою: м. Вінниця, вул. В. Винниченка, 5 або за номером телефону: (0432) 507-504.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin