Вінниця інвестує в майбутнє: як оренда комунального майна підтримує економіку міста

Для Вінниці питання наповнення бюджету громади стало критично важливим. Серед головних пріоритетів — підтримка ЗСУ, посилення безпеки, збереження інфраструктури та увага до потреб жителів.

Серед таких дієвих інструментів є, зокрема, і передача в оренду об’єктів комунальної власності, що стимулює підприємницьку діяльність, дозволяє як масштабувати, так і започатковувати бізнес. З іншого боку, кошти від оренди наповнюють бюджет громади.

Процедура відповідних аукціонів, що відбувається в електронній системі «Прозорро. Продажі»,  є доступною, прозорою і публічною, – наголошує директор департаменту комунального майна міської ради Андрій Петров.

«Я вважаю, що це дуже суттєва підтримка нашого бюджету, який сьогодні левову частку ресурсів спрямовує на пріоритет «Безпека та оборона» для забезпечення нагальних потреб наших Захисників і Захисниць – каже Андрій Петров. – Тож навіть в умовах війни проведення аукціонів продовжується. Для порівняння, за результатами минулого року від оренди та приватизації об’єктів комунального майна ми залучили до бюджету 47 млн грн, а за 9 місяців поточного вже 31,6 млн грн. Тобто все відбувається у динаміці».

Як до введення воєнного стану, так і тепер органи місцевого самоврядування в Україні  при передачі об’єктів комунальної власності в оренду користуються виключно Законом України «Про оренду державного та комунального майна» та відповідним Порядком, затвердженим урядом.

Основним процедурним принципом залишаються конкурентні засади, рівність прав та відкритий доступ для всіх учасників аукціону. Попит на оренду об’єктів наразі досить високий, підкреслює посадовець.

«Прикладом, зі 100 % аукціонів, проведених упродовж двох останніх тижнів вересня, 80 % завершились з визначенням переможців, – зауважив Андрій Петров. – Найактивнішими учасниками за результатами поточного року є саме надавачі побутових послуг, а також підприємці у сфері торгівлі та охорони здоров’я. В результаті з’являються крамниці, перукарні, центри провайдерів інтернет-зв’язку, аптеки тощо. І що не менш важливо, внаслідок аукціонів розширюється відповідна інфраструктура й на приєднаних територіях Вінницької міської територіальної громади, хоча звичайно пропозиція щодо варіантів оренди тут набагато менша. Але я  впевнений, що з часом з’являться подібні об’єкти, і це викличе високу активність».

Для ще більшої обізнаності осіб, які зацікавлені в оренді, у департаменті комунального майна започаткували додаткове інформування щодо вакантних об’єктів, представлених на аукціоні. Багато актуальної інформації можна отримати на сторінці департаменту комунального майна міської ради у Facebook.

«Ми вважаємо, що це корисно, адже сприятиме залученню додаткової аудиторії. А розширення учасників на аукціоні відповідно вплине на ціну об’єкта, який пропонується до оренди або приватизації, і як результат – на збільшення надходжень до бюджету. Відтак актуальну інформацію про об’єкти нерухомості ми ще більше систематизуємо і поширюватимемо на постійній основі», – підкреслив директор департаменту комунального майна Вінницької міської ради Андрій Петров.

Перелік об’єктів Вінницької міської територіальної громади, представлених на аукціони з оренди, дивіться тут.

Отримати додаткову інформацію можна також за телефонами: 50-90-30; (098)093-06-59

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin