Що заборонили в шкільних їдальнях із січня 2021 — МОЗ

Як школи повинні будуть організовувати харчування та навчання учнів з наступного року, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України розповів на брифінгу.


Затвердили новий санітарний регламент для шкіл, який почне діяти із січня 2021 року. У ньому детально прописано, що можна і що заборонено використовувати в школах.
Так, для організації харчування є чіткі приписи, розповів головний санітарний лікар:
Заборонено продавати у шкільних буфетах і автоматах такі продукти: снеки — чіпси, сухарики, поп-корн. Під забороною м’ясні продукти промислового виробництва — ковбаси, сосиски; копчена та солона риба. Не можна продавати цукерки й деякі інші солодощі.
Наказом МОЗ встановлені вимоги із забороною або обмеженням вмісту солі, цукру та жирів.


Рекомендується організовувати умови для забезпечення дієтичного харчування для учнів з різними порушеннями стану здоров’я, у тому числі з непереносимістю глютену, фенілаланіну та лактози.
Дозволено використовувати кейтерінг (виїзне обслуговування та харчування дітей) за умови безпеки та якості продуктів.
Також низка норм спрямована на покращення умов перебування учнів у закладах освіти:
Учнів, які проживають на відстані більш як 2 км до школи, повинні забезпечити транспортом для підвезення до закладу освіти.
Працівники шкіл — як вчителі, так і працівники харчоблоку — мають проходити профілактичні медичні огляди. У разі порушення установлених термінів таких працівників не можна допускати до роботи в школі.
Заборонена оренда шкіл не під освітні потреби.
Є також вимоги до комп’ютерного обладнання у школах: якщо це персональні комп’ютери, то екран у них має бути не менш ніж 15 дюймів, а в ноутбуках — не менш ніж 14 дюймів. 


У кожній школі мають бути внутрішні санітарні зони, зокрема туалети треба облаштувати тільки всередині закладу. Головний санітарний лікар нагадав, що зараз в Україні в кожній десятій школі туалети — надворі.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin