Домовленості не працюють: борги підприємств теплопостачання накопичуються

Сьогодні, 17-го грудня, відбулась позачергова сесія Вінницької міської ради, на розгляд якої було винесено одне питання – про обсяг заборгованості з різниці в тарифах по КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго», утвореної після 1 січня 2016 року.

Про це повідомляє Вінницька міська рада.

На початку засідання міський голова Сергій Моргунов нагадав, що в лютому цього року між Кабінетом Міністрів України та Асоціацією міст України було підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води. Сторони домовились, що попри зростання вартості газу, тарифи для населення до кінця опалювального сезону 2020-2021 років підніматись не будуть. Також Уряд визнав проблеми підприємств теплопостачання, які накопичувалися роками, щодо боргів за різницю в тарифах. І що держава має їх відшкодувати. По різних містах ця заборгованість складає від 200 млн до 2 млрд грн. Уряд і НАК «Нафтогаз» це визнали та гарантували, що в державному бюджеті будуть закладені відповідні компенсатори, щоб погасити цю заборгованість.

«В липні було прийнято Закон України «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», де теж була відображена саме ця позиція. У вересні ми підписали новий Меморандум вже в рамках Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. І так само ми зафіксували, що тарифи на тепло і гарячу воду на цей опалювальний період підніматись не будуть. Але разом з тим, громади підняли питання: коли ж будуть відшкодовувати цю різницю в тарифах, – говорить Сергій Моргунов. – На сьогодні ми всі свої зобов’язання виконуємо. Тоді ж у вересні Урядом було прийнято Постанову №977, де визначена методика по заборгованості різниці в тарифах. А на початку грудня Верховна Рада прийняла зміни до держбюджету на цей рік, де передбачено  26,9 млрд грн відповідної субвенції громадам».

15 грудня Уряд схвалив Порядок та умови надання у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на тепло. Для Вінниці загальний обсяг заборгованості, утвореної після 1 січня 2016 року, на теплову енергію, послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води, які надавались КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» – складає 462 млн 656 тисяч грн. Але відповідно до Методики визначення заборгованості з різниці в тарифах, затвердженої Урядом, та з урахуванням висновку Держаудитслужби – наразі йдеться про відшкодування лише 70 млн 154 тис. грн.

«462 мільйони – це фактично половина бюджету розвитку нашої громади. Уряд у держбюджеті на 2022-й рік передбачив плюс 4% ПДФО для місцевих громад. По наших розрахунках для Вінниці це до  180 мільйонів, якщо не буде економічного спаду. Якщо їх відмінусувати від загальної суми заборгованості по різниці в тарифах – то залишається 282 мільйони. А методика відповідно до Постанови Уряду №977 визнає лише 70 млн мільйонів. І залишається 212 мільйонів,  що лягають на міський бюджет, – говорить міський голова. – Тому цим рішенням, і це узгоджена позиція Асоціації міст України, всі органи місцевого самоврядування приймають рішення,  де ми наголошуємо на тому, щоб Кабінетом Міністрів України була прийнята справедлива методика визначення компенсації заборгованості різниці в тарифах».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin