Тому для мене було повною несподіванкою отримання від «Вінницягазу» квитанції про борг 165 грн. Звідки? Для мене це велика сума, бо маю мізерну пенсію і рахую кожну копійку.

Кажуть, це донарахування через приведення обсягів споживання газу до стандартних умов через різницю температур влітку і взимку. Але ми знаємо, що правління ПАТ «Вінницягаз» ігнорує рішення НКРЕ КП про те, що приведення здійснюється лише для промислових споживачів, а не для побутових! Постановою НКРЕ КП № 14787 від 23.11.2018 газовикам заборонено приводити об’єми природного газу до стандартних умов при розрахунку оплати за використаний природний газ побутовими споживачами.

Парадоксально, але разом з тим НКРЕ КП прийняла постанову про типовий договір, де однозначно визначила однакові умови для всіх споживачів України!

При цьому Міністерство енергетики та вугільної промисловості України «вмиває руки» і вказує, що нарахування додаткових обсягів природного газу належить до компетенції НКРЕ КП. Забуваючи, що своїм же наказом №737 від 23.11.11 дало право газорозподільчим підприємствам самостійно розраховувати обсяги виробничо-технологічних витрат і затверджувати їх у міністерстві. Втім, Міненерговугілля у 2016-му не затвердило об’єм газу, виміряний побутовими лічильниками, а затвердило набагато менший об’єм. Різниця мала покриватись з кишень споживачів. Таким чином обсяги газу при вимірюванні побутовими лічильниками — у разі неприведення їх до стандартних умов — не були затверджені у Міненерговугілля!

Прокуратура Вінницької області повідомляє, що газівники безпідставно обрахували побутових споживачів області на 98 млн грн. протягом півроку, бо, за твердженням Нацкомісії, «температурна різниця» вже врахована у тарифах. І разом з тим ПАТ «Вінницягаз» у липні цього року виграє суд і відміняє постанову Нацкомісії. Суд виявив невідповідність між наказами і методиками Міненерговугілля та типовим договором і тарифами НКРЕ КП.

Вдумайтесь! Міністерство, державний орган влади, і Національна комісія не можуть між собою узгодити свої документи. До якого абсурду дійшло! А коли ми, прості люди, скаржились на зайві нарахування за газ — у відповідь бачили лиш «чиновницький футбол»! Наша пропозиція така — притягнути до відповідальності тих осіб, через яких люди переплачували за газ. І скасувати ці переплати! Якщо наші лічильники «не такі», то їх мають замінити самі газівники.

У формуванні комунальних тарифів повинні брати участь представники громадськості. Треба, щоб «високі крісла» чули голос народу! Треба, щоб приватні газові та енергетичні компанії врахували, що труби, якими транспортується газ, а ще стовпи і дроти для ліній електропередач були збудовані за рахунок наших податків, це власність народу, а не їхня. Чекаємо, що нас почують! Чекаємо реальних змін!

З повагою,
Любов Овчарук та інші жителі сіл Писарівка,
Щітки Вінницького району»

P.S. Ідея активної участі громадськості у діяльності держави — не нова. Сьогодні у розвинених країнах ЄС і США діє постійний зворотний зв’язок влади із громадянами через спеціальні комісії, офіси споживачів тощо. Варто перейняти цей досвід.