Головна вулиця Тяжилова вже носить ім’я Левка Лук’яненка. Ватутін – в минулому Першоджерело: Вінницька міська рада

Легендарні особистості України замість постатей родом з російської імперії. Так Вінниця позбувається від нав’язаної «сусідської» спадщини, перейменовуючи місцеві топоніми.

Серед них вулиця та провулок Ватутіна в мікрорайоні Тяжилів. Тепер вони будуть носити ім”я Левка Лук’яненка – політичного в”язня та «батька незалежності».

Левко Лук”яненко був дисидентом та співавтором Акту проголошення незалежності України. За свою антирадянську діяльність його засудили до смертної кари, але згодом її замінили на багаторічне ув”язнення.

Лук”яненко провів у радянських таборах понад 25 років. Відбувати термін його відправили в один з таборів Мордовії, де половина в”язнів були українцями, зокрема й колишні бійці УПА. «Я вважав себе за щасливу людину, що потрапив у таке середовище», – згадував Лук”яненко.

Він був серед засновників Української гельсінської групи, а на перших демократичних виборах до Верховної Ради УРСР став депутатом. І саме він написав Акт проголошення незалежності.

Про історію вулиці Ватутіна, яку перейменують на честь Левка Лук’яненка, розповідає докторка історичних наук і професорка Тетяна Кароєва:

«Вулиця Ватутіна нині охоплює колишній Тяжилівський шлях, дорогу до слободи, згодом села, Тяжилів. За давніми традиціями ця дорога на село отримала відповідну назву. Нажаль, відновити історичну назву сьогодні неможливо, оскільки у Вінниці вже є вулиця Тяжилівська. Ім’я Ватутіна з’явилося у 1968 році», – зазначила вона.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin