Нова муніципальна програма підтримки Захисників і Захисниць була розширена у зв’язку повномасштабною війною: деталі

Вчора, 24 лютого, сесія Вінницької міської ради затвердила «Програму підтримки Захисників і Захисниць України, членів їх родин та родин загиблих (померлих), безвісти зниклих за особливих обставин Захисників та Захисниць України на 2023-2026 роки». Міський голова Сергій Моргунов підкреслив, що важливо поглибити усі напрями в цій роботі та сформувати систему заходів з реінтеграції ветеранів, які повертатимуться додому після Перемоги.

Від початку повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року кількість осіб, які перебувають на службі, обороняючи державу, різко зросла. І хоча війна триває, важливо вже зараз замислитися над тим, як надаватиметься підтримка великій кількості ветеранів, коли постане потреба в їх адаптації у суспільство та мирного життя.

«Після нашої перемоги тисячі захисників і захисниць будуть потребувати відповідної соціальної підтримки, тому необхідно прийняти й оновити цю програму, – зазначив Сергій Моргунов. – Якщо реалії життя будуть вимагати вносити певні корективи, ми будемо вносити. Ця програма дозволить нам системно вирішувати всі питання, які будуть стояти перед територіальною громадою саме в цьому контексті».

Над створенням програми працювали фахівці департаменту цивільного захисту Вінницької міської ради спільно з представниками громадської спілки «Вінницький аналітично-просвітницький центр «Ветеранський простір».

Метою Програми є підтримка Захисників та Захисниць України, що сприятиме їх реінтеграції та поверненню з військової кар’єри до мирного життя, максимальній реалізації їх трудового та підприємницького потенціалу, а також всеосяжна підтримка членів їх сімей, сімей загиблих (померлих) і безвісти зниклих за особливих обставин Захисників та Захисниць України та активізація їх участі у житті Вінницької міської територіальної громади.

Пріоритетними цілями цієї програми є: моніторинг та реалізація пільг й соціальних гарантій для ветеранів російсько-української війни, забезпечення соціальної підтримки шляхом професійної перепідготовки, навчання, працевлаштування та сприяння у започаткуванні власної справи та у подальшій її підтримці. Також увага приділятиметься допомозі у соціальних сферах життя, психологічній та правовій допомозі та сприянні в підтриманні належного стану здоров’я зокрема сприяння створенню реабілітаційних центрів.

У департаменті цивільного захисту Вінницької міської ради зазначають, що наразі доволі актуальним є питання комплексного супроводу Захисників і Захисниць та їхніх родин.

«Для нас важливо забезпечити всебічну підтримку Героїв, які кожного дня захищають нас на фронті, – каже директор департаменту цивільного захисту Олег Парфілов. – Виконання визначених даною Програмою заходів підвищить рівень соціального захисту, поліпшить соціально-психологічний мікроклімат у родинах Захисників та Захисниць України, та родинах загиблих (померлих), безвісти зниклих за особливих обставин Захисників та Захисниць України, дасть можливість сім’ям отримати додаткові соціальні гарантії та допомоги, а також сприятиме вирішенню інших соціально-побутових питань».

Нагадаємо, що у Вінницькій міській територіальній громаді налагоджена системна підтримка Захисників та Захисниць України, членів їх родин та родин загиблих (померлих), безвісти зниклих за особливих обставин Захисників та Захисниць України.

Зокрема, у 2016 році відкрився Центр підтримки учасників АТО та їхніх сімей, де зосередився весь спектр послуг, яких потребували військові. А у 2020 р. було укладено Договір про співпрацю між міською радою та Громадською спілкою «Вінницький аналітично-просвітницький центр «Ветеранський простір». Завдяки цьому започаткували спільний проєкт – «Вінницький аналітично-просвітницький центр «Ветеранський простір»

Мета діяльності Ветеранського простору – сприяння в реалізації прав та соціальних гарантій Захисників та Захисниць України, членів їх родин та родин загиблих (померлих), безвісти зниклих за особливих обставин Захисників та Захисниць України забезпечення їх ресоціалізації, реадаптації до умов цивільного життя, фізичного, духовного та культурного розвитку. До Ветеранського простору щодня звертаються Захисники та Захисниці України, члени їх родин та родин загиблих (померлих), безвісти зниклих за особливих обставин Захисників та Захисниць України та отримують соціально-правові, юридичні та психологічні консультації, фізкультурно-оздоровчі послуги, послуги зі сприяння працевлаштуванню та започаткуванню власної справи.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin