Ми не маємо права на втому: Сергій Моргунов підбив підсумки року роботи Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу

Минув рівно рік, як Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб розпочав повноцінну роботу. Сьогодні, 31 березня, на черговій сесій Вінницької міської ради Вінницький міський голова Сергій Моргунов розповів про те, що вдалося реалізувати за цей період.

За його словами, протягом року великий колектив гумштабу зумів об’єднатись разом з волонтерством, партнерами з усієї України та заручитись підтримкою іноземних друзів.

“Всі ми пам”ятаємо 24 лютого 2022 року. Ні в кого з нас не було методички, по якій можна було б діяти на початку війни. Завдяки згуртованості людей перед зовнішньою агресією рф і тими викликами, і тим страхом та нерозумінням, український народ достатньо серйозно продемонстрував свою злагодженість та наполегливість. З перших днів було багато запитів та запитань від наших міст-побратимів, різних організацій, міжнародних партнерів, благодійних фондів, звичайних громадян та депутатів – що робити і чим можна допомогти. Так само до нас зверталися з інших регіонів. Тоді ж ми зрозуміли, що необхідно створити координаційний штаб, щоб злагоджено працювати і уникнути хаосу. Тож, 26 березня 2022 року було прийняте рішення з Вячеславом Соколовим щодо створення Гумштабу, на чолі якого став Володимир Гройсман, — згадує Сергій Моргунов. — Робота, яку ми провели, досить серйозно і масштабна. І все це стало реальним завдяки спільним зусиллям наших партнерів. Ми сконсолідували свою діяльність навколо ЗСУ, сил тероборони, зокрема Нацгвардії, допомагали тим підрозділам, що дислокуються у Вінниці, а також іншим – “Азову”, морпіхам, ГУР тощо”.

У межах своєї діяльності гумштаб допомагає військовим, внутрішньо переміщеним особам, соціально незахищеним верствам населення та іншим громадам України.

«В нас є ще багато роботи попереду, і ми готові до цього, бо ми не маємо права на втому. Це розуміє кожен, хто працює в нашій великій команді. Я хочу подякувати вам (депутатам), та всій винницькій територіальній громаді. Ми будемо робити все можливе для допомоги нашим військовим і їхнім сім’ям, для підтримки людей надалі. Найголовніше, що кожен з нас має робити все для наближення перемоги», – зазначив Сергій Моргунов.

Загалом на допомогу Збройних сил України було спрямовано 58,2 млн грн. Ще понад 77,3 млн грн пішли на потреби ВПО та підтримку соціально незахищених верств населення. На допомогу медичним закладам перерахували 30 млн грн.

Гумштаб співпрацює із партнерами з 16 країн світу, а до меморандуму про співпрацю доєдналися сім благодійних організацій з різних куточків України.

Протягом цього часу були реалізовані великі проєкти. Наприклад, “Вінниця – громадам” передбачала надання продуктових наборів ВПО та соціально вразливим верствам населення. За даними координатрів, 63 громади отримали 85 тисяч продуктових наборів загальною масою в понад 550 тонн.

В акції “Подаруй військовим смак домашнього тепла” взяли участь 43 громади. Люди збирали солодощі і фрукти, які були направлені в чотири військові частини Вінниці.

Три автомобілі, три генератори та один старлінк – це результат акції “Тепло від дому до окопу”. До неї долучилися 50 громад і крім вище зазначеного військовим передали 473 “буржуйки”, 5000 скоб, 3 квадрокоптери і 4 планшети.

У межах проєкту “Тепло для військових” вінницьким підрозділам на схід передали 30 000 штук хімічних грілок.

Реалізація базових проєктів Гумштабу триватиме й у 2023 році. Йдеться про “Громади – громадам”, “Подаруй військовим смак домашнього тепла”, “Тепло від дому до окопу”, “Тепло для військових”, “Пакунок по догляду за малюком” та “Стратегія добра 2.0”. Особливу увагу приділять турботі про родини мешканців Вінниччини, які захищають Україну на фронті та наближають Перемогу.

Від російської агресії постраждало чимало громад в Україні. Тож Гумштаб надавав допомогу різним регіонам у вигляді гуманітарних вантажів з продуктами харчування, водою, медикаментами та медичним обладнанням, засобами гігієни, транспортними засобами, генераторами, одягом, книгами та товарами для дітей. Йдеться про Чернігів, Київ, Бучу, Ірпінь, Суми, Миколаїв, Полтаву, Харків, Балаклію, Запоріжжя, Маріуполь, Миколаїв та Херсон.

Варто зазначити, що на базі Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу був створений кол-центр. Починаючи з 30 березня 2022 року фахівці в телефонному режимі надавали консультації внутрішньо переміщеним особам, збирали інформацію щодо потреб ВПО та інших незахищених категорій населення. За цей час там прийняли шість тисяч дзвінків та оформили 1722 запити на допомогу.

Все це стало можливим завдяки спільним зусиллям Гумштабу та партнерів, які долучилися до допомоги. Це благодійні фонди та громадські організації Вінниччини, інших регіонів України та інших країн. А також міста-побратими, представники бізнесу, лідери громад та сотні депутатів різного рівня і працівники органів місцевого самоврядування. Волонтери та активісти. Захисники України.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin