На сесії депутати Вінницької міської ради затвердили звіт про виконання бюджету громади за 2022 рік

У бюджеті Вінницької міської територіальної громади у минулому році знайшли відображення виклики повномасштабної російської агресії. Вперше його виконання відбувалося в умовах воєнного стану. Збільшення видатків на оборону, безпеку, громадський порядок, соціальний захист мешканців громади та внутрішньо переміщених осіб, підтримку стабільної роботи підприємств критичної інфраструктури, муніципального транспорту – головні завдання, які потребували негайного вирішення. Тож, довелося перейти від стратегічного до оперативного планування. Підсумки минулого фінансового року сьогодні представили на розгляд депутатів міської ради.

Звіт про виконання бюджету Вінницької міської територіальної громади за 2022 рік на сесії представила директорка департаменту фінансів міської ради Наталія Луценко. Вона відзначила, що відповідно до Бюджетного кодексу попередньо (9 березня) проєкт звіту розглянули та затвердили члени виконавчого комітету ВМР, а також, згідно із законодавством, відбулося його публічне представлення (13 березня).

«На виконання бюджету впливали різні фактори, пов’язані з війною. Зовнішня загроза, інфляційні процеси, релокація підприємств, велика кількість внутрішньо переміщених осіб… Все це разом формує доходи бюджету і впливає на його видатки, Але навіть у таких умовах ми достойно пройшли цей період», – зауважила доповідачка.

Так, у 2022 році до бюджету було мобілізовано 5, 7 млрд грн, у тому числі майже 4, 9 млрд грн або 85 % за рахунок власних доходів. Порівняно з попереднім роком надходження зросли на 16,8%. Майже 831 млн грн (15,1%) отримано за рахунок трансфертів із інших бюджетів.

Видатки за звітний період склали 5, 3 млрд грн, в тому числі за рахунок власних доходів – 4,1 млрд грн.

За словами директорки департаменту фінансів Вінницької міської ради Наталії Луценко, видатки бюджету залишилися на рівні 2021 року. Незмінним залишалося і його соціальне спрямування. Освіта, соціальний захист, житлово-комунальне господарство та транспорт – на ці галузі було спрямовано найбільше бюджетних кошті – 79% усіх видатків, або понад 3 млрд грн.

Також введення у 2022 році воєнного стану в Україні спричинило збільшення обсягів фінансової підтримки з бюджету громади на реалізацію заходів територіальної оборони, покращення матеріального забезпечення військових частин та формувань, правоохоронців. Видатки на відповідні цілі за рахунок загального та спеціального фонду бюджету склали 29, 6 млн грн. Крім того, за рішенням міської ради вільні кошти бюджету направлялись на придбання військових облігацій.

«Вінниця стала одним із перших муніципалітетів, яка закупила державні цінні папери, цільовим призначенням яких є допомога ЗСУ. У червні військових облігацій придбали на суму у 100 млн грн, у листопаді – на 300 млн грн. Перший транш повернувся до бюджету минулого року, а погашення іншого очікується у вересні поточного», – повідомила Наталія Луценко.

Також значні фінансові ресурси, а саме 30, 5 млн грн, спрямували на заходи із запобігання надзвичайних ситуацій, зокрема створення місцевого матеріального резерву.

Видатки бюджету розвитку становлять 980 млн грн. Його кошти протягом року використовували на ліквідацію наслідків російського ракетного удару по Вінниці 14 липня, ремонт та облаштування укриттів, придбання генераторів та пального до них, впровадження інших антикризових заходів у громаді на випадок блекауту під час опалювального сезону, а також на капітальний ремонт об’єктів благоустрою.

«Загалом перший, так би мовити, воєнний бюджет став бюджетом для Перемоги. Завдяки оперативним рішенням міської ради вдалося підтримати ЗСУ, забезпечити належний рівень функціонування всіх сфер життєдіяльності громади. Більше того – створити підґрунття для її подальшого розвитку по завершенню війни», – підсумувала Наталія Луценко.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin