Меморандум про співпрацю та взаєморозуміння у сфері довкілля з міською радою підписали шість ініціативних груп

Дбатимуть про утримання прибережних захисних смуг, слідкуватимуть за їх екологічним станом, а за можливості і займатимуться розчищенням ставків від замулення. Сьогодні, шостого липня, уповноважені особи шести ініціативних груп «Чиста водойма», створених в рамках Програми розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки, підписали Меморандуми про співпрацю та взаєморозуміння у сфері довкілля з Вінницькою міською радою.

Як зауважив заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний, це більш соціально-екологічний проект, направлений на підтримку належного стану водойм.

“Ми разом з громадою маємо рухатися до того, аби водойми на територіях, на яких ми проживаємо були чисті та доглянуті. Ми прагнемо, аби існуючі на сьогодні водойми залишились і після нас, – зазначив він. – З першого місяця 2022 року ми перші в Україні затвердили європейський Зелений курс і поки що залишаємось єдиним містом в країні, яке зробило це”.

Інвентаризацію водойм на приєднаних територіях, як зазначає директор департаменту економіки та інвестицій міськради Максим Мартьянов, розпочали рік тому – у червні 2022 року.

Тоді комісіями з обстеження земель сільськогосподарського призначення, земель та об’єктів водного фонду (ставків) та ефективності їх використання, проведено обстеження 125-ти об’єктів водного фонду (ставків), які знаходяться на сільських території ВМТГ, підготовлено 125 актів обстеження, у яких зазначено: короткий опис стану кожного ставка, греблі, гідротехнічних споруд, дотримання норм прибережних захисних смуг, наявність карантинних рослин (борщівника) та сформовано каталог перспективних водних об’єктів.

Із 125-ти ставків, визначено 37 об’єктів перспективними, із яких 14 перебувають в оренді, решта 23 ставки запропоновано брати у користування на умовах оренди шляхом проведення аукціону для риборозведення та рекреації. 28 водних об’єктів – це болото, калюжі, очерет.

“За результатами цієї інвентаризації були виявлені 60 ставків, які не є інвестиційно-привабливими – ні з точки зору ведення господарської діяльності у сфері риборозведення, ні з точки зору певних комерційних рекреаційних проектів”, – зазначає очільник департаменту.

Зокрема, це об’єкти, які є прилеглими до людських ділянок. Тому, за його словами, було вирішено, що для покращення стану саме цих 60 водойм будуть створені ініціативні групи жителів, які отримали назву “Чиста водойма”. Особливості їх функціонування передбачено у заходах Програми розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки Вінницької міської територіальної громади на 2023-2025 роки.

На сьогодні створено шість ініціативних груп. По одній ініціативній групі наразі створено в Писарівці та Щітках, дві – у Вінницьких Хуторах та дві у Гавришівці.

“Загалом ці шість груп беруть відповідальність за 21 став, – уточнює Максим Мартьянов. – В наших планах створення 17 таких груп, які охоплять всі 60 ставків”.

Відповідно до Меморандуму, сторони зобов’язуються підтримувати в належному стані водойми та прибережні захисні смуги, слідкувати за відсутністю їх зумисного забруднення, проводити розчищення берегів тощо.

Заступник міського голови Андрій Очеретний висловив сподівання, що ініціативні групи, які підписали Меморандум сьогодні матимуть гідний результат у вигляді привабливості та чистоти водойм.

“Думаю, якщо вийде у перших, то вийде і в решти. Ми зі свого боку готові надавати ту допомогу, яка залежить від нас, – зауважив він. – Ми маємо розуміти, що сьогодні потреба в якісних водоймах дуже велика ще й з урахуванням того, що, Україна, на жаль, поки що втратила доступ до Чорноморського узбережжя”.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin