Родини загиблих внаслідок удару по Вінниці висадили сакури на площі Перемоги

Сьогодні на площі Перемоги висадили 29 сакур – саме таким є число вбитих росією людей у середмісті Вінниці 14 липня 2022 року. Дерева на місці трагедії висаджували рідні загиблих – в пам”ять про тих, кого втратили через цинічний російський удар.

Чимало людей прийшли сьогодні на місце трагедії, аби власноруч посадити деревце та вшанувати пам”ять рідної людини. За словами представника ініціативної групи родин Володимира Затайдуха, разом з сім’ями досить довго думали та обирали дерева, аби вони уособлювати душу людей, яких позбавили життя.

«Свій вибір зупинили саме на сакурах, оскільки навесні вони розквітають, тому у цей період року площа оживатиме і відповідно ближче до дати трагедії листя обпадатиме, тим самим згасатиме цвіт», – сказав Володимир Затайдух.

Як розповіла директорка МКП «Вінницязеленбуд» Тетяна Прибиш, погодні умови та клімат дозволяють тут висаджувати сакури, тому перед висадкою сформували місце під майбутні дерева, привезли насадження та попіклувались про те, щоб кожна рослина прижилась на цій ділянці.

Під час висадки родини загиблих символічно за власним бажання обирали дерево та місце його подальшого розташування.

Ірина Дмитрієва торік 14 липня втратила на цьому місці свою навіки чотирирічну донечку Лізу. Жінка поділилась емоціями, які переживає нині: «Я давно тут не була, оскільки не хотіла поринати в ці емоції. Загалом таке місце вшанування загиблих було дуже необхідним, адже має бути простір, куди рідні та небайдужі будуть приносити квіти, іграшки, або просто прийдуть поплакати. Усі українці мають пам’ятати й знати, що росія – терорист, а світ повинен бачити та вживати заходів, бо країна-терорист вбиває мирних людей та дітей», – сказала вона.

Додамо, наразі на стадії завершення перебувають роботи з облаштування місця вшанування пам”яті на площі Перемоги. Як зазначив директор департаменту комунального господарства та благоустрою Юрій Семенюк, на місці пам’ятного знаку вже встановили плитку. Крім того, елементи малої пластики, які встановлять в центрі композиції, – на фінішному етапі.

«Залишається дооблаштувати благоустрій прилеглої території, а саме асфальтування, і до річниці обстрілу Вінниці пам”ятний знак буде готовий», – повідомив Юрій Семенюк.

Володимир Затайдух від імені родин жертв висловив вдячність міській раді, зокрема МКП «Вінницязеленбуд», за реалізацію такої ініціативи. «Дякуємо за підтримку будь-якого прохання, адже на всі наші ідеї була швидка реакція та допомога», – сказав він.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin