8 квітня, бійці Калинівського полку (тоді – полк Ягуар) Національної гвардії України створили нову сторінку історії нашої держави – за лічені хвилини звільнили будівлю Харківської обласної державної адміністрації від озброєних проросійських активістів без жодного пострілу. Таким чином військові запобігли виникненню чергової самопроголошеної «республіки».

Напередодні шостої річниці тих страшних подій гвардійці військової частини 3028 Західного оперативно-територіального об’єднання Нацгвардії, які звільняли Харківську ОДА розповіли нам, як все проходило і з чого починалося.

«Нас запитали, чи готові ми виконати бойове завдання зі звільнення Харківської ОДА…»

Офіцер оперативного відділу військової частини 3028 старший лейтенант Олександр Гречанівський згадує, як вони відправлялись на виконання завдання.

«7 квітня ми вирушили до Харкова, але конкретно яке завдання виконуватимемо ще не знали. Уночі, з 7 на 8 квітня ми прибули до однієї з військових частин Нацгвардії, що дислокується в Харкові й чекали на отримання подальших вказівок, – розповідає Олександр Гречанівський. – Початкове завдання було взяти в оточення визначений периметр біля Харківської ОДА, але виявилось, що спецпідрозділ ГРУ Збройних сил України, який мав провести операцію відмовився від штурму будівлі й це завдання поклали на нас. Чому відмовились? Не знаю. Вони дійсно прилетіли в харківський аеропорт і мали важке озброєння, БТРи. Але останнього моменту відмовились. І перед самим штурмом до нас в автобуси зайшов екскомандувач Національної гвардії Степан Полторак і запитав чи готові ми виконати бойове завдання по звільненню Харківської адміністрації, на що в один голос пролунала відповідь – ТАК!”

Навесні 2014 року, коли було створено «ДНР», у Харкові лідери проросійських сил «проголосили» заснування так званої «Харківської народної республіки». За задумом колаборантів республіка мала б стати «русской». 7 квітня понад сімдесят проросійських активістів захопили будівлю Харківської облдержадміністрації. Вони прорвалися через кордони курсантів Академії внутрішніх військ (тепер Національна академія НГУ), які обороняли адмінбудівлю. Озброєні «коктейлями Молотова» та «вибуховими пакетами» активісти вчинили пожежу на першому поверсі і тим самим змогли зайти у будівлю. Але, не довго над адміністрацією висів триколор окупантів.

«Ми заходили з різних сторін адмінбудівлі одночасно та окремими групами..»

Командир ремонтної роти старший лейтенант Валентин Бондар та головний сержант мінометної батареї 1-го батальйону Григорій Мазур розповідають, як проходила операцію.

«Чесно кажучи за 6 років важко згадати подробиці штурму, адже операція пройшла дуже швидко. У нас були бронежилети, каски та автоматична зброя АКСУ–74. Працювали ми окремими групами, і заходили одночасно з різних сторін адмінбудівлі», – згадує Валентин.

«Моя група зайшла через тильний бік будівлі і одразу почала затримувати порушників. Напевно ті не очікували, що їх будуть штурмувати. Ми провели операцію без жодного пострілу, хоча мали право використовувати спеціальні засоби та зброю, мабуть, на руку зіграли раптовість і ранковий час, коли правопорушників хилило до сну», – додає Валентин.

«Наша ж група заходила через головний вхід, і починаючи з 1-го до 3-го поверху кожного порушника клали обличчям до підлоги та одягали наручники. А вже на четвертому поверсі ми знайшли «коктейлі Молотова», думаю, якби вони встигли добігти до поверху, то ці «коктейлі» летіли б вже в нас, – доповнює старший лейтенант Олександр Гречанівський. – Ще згадав один момент, коли ми дійшли до 3 поверху, я хотів відчинити двері, але по той бік хтось тримав їх й голосно запитав – «Це хто»? – а я йому – це спецназ «Ягуар», і у відповідь – «Так ми теж спецназ!» – виявилось, що то вже наші», – з усмішкою згадує офіцер.

В операції брали участь близько 200 бійців Калинівського полку Нацгвардії, які виконали блискучу спецоперацію. Тривала вона не більше 10 хвилин і обійшлася без жодної жертви. Тоді міліція вилучила вогнепальну зброю та понад 3 ящики «коктейлів Молотова».

Після закінчення операції зі звільнення ХОДА, гвардійці обороняли адмінбудівлю ще близько 2-х тижнів. Місцеві жителі дякували за проявлений героїзм та недопущення виникнення ще одної «республіки». З того часу, й до тепер військовослужбовці 8-го полку оперативного призначення імені Івана Богуна Нацгвардії на ротаційній основі беруть участь в АТО/ООС. За їхніми плечима бій під Семенівкою, Лисичанськом, Дебальцевим, Ясинуватою та багато інших запеклих боїв. Та звільнення Харківської ОДА перша подія, яка назавжди залишиться одним зі знакових вкладів гвардійців у існування Української держави.

За операцію зі звільнення від сепаратистів Харківської ОДА орденами «За мужність» нагороджені 4 військовослужбовців Калинівського полку Нацгвардії.

У жовтні 2016 року у холі Харківської ОДА було відкрито пам’ятну дошку на згадку про ті дні. «Бійцям спеціального підрозділу Національної гвардії України «Ягуар», які 8 квітня 2014 року звільнили цю будівлю від сепаратистських загарбників. Вдячні харків’яни», – написано на ній

Слава Україні! Героям Слава!

Микола Коваль