Дискредитація реконструкції та меморіалу на площі Шевченка у Вінниці: родини загиблих відреагували на слова критиків

Нещодавно у Вінниці розгорнулася кампанія з дискредитації реконструкції площі Шевченка та меморіального комплексу полеглим захисникам, який планують там облаштувати. Дехто вважає, що «не на часі», натомість родини загиблих – обурені таким ставленням земляків.

Протягом тривалого часу родини обговорювали з Вінницькою міською радою формат вшанування пам’яті полеглих захисників. Узгодили локацію – площа Шевченка у середмісті, обговорили, як виглядатиме майбутній меморіальний комплекс. 

З форматом існуючої інтерактивної дошки сім’ї однозначно не погоджувались, пишуть журналісти На Парижі, які поспілкувалися із близькими героїв.

Згідно з домовленостями, департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міськради у червні оголосив тендер на реконструкцію площі з встановленням нових елементів. Єдиним його учасником стало ТОВ «Підприємство «Агропродсоюз», яке запропонувало виконати замовлення за 7,9 млн грн (передбачалось, що ціна не має перевищували 8,9 млн).

За тендерною пропозицією передбачається:

  • оновлення території;
  • облаштування місця вшанування пам’яті героїв, які загинули, захищаючи Україну від російської агресії;
  • встановлення інтерактивної стели (LED табло розміром 1536 на 960);
  • встановлення дзвону та флагштоку;
  • оновлення системи освітлення;
  • озеленення.

Думки щодо майбутнього проєкту розділилися. Критики ідеї вважають, що «не на часі», оскільки війна триває і гроші краще віддати військовим. Близьких загиблих захисників позиція несприйняття меморіалу обурила.   

Вдова командира взводу 8-го полку оперативного призначення імені Івана Богуна Сергія Багулова Марина, яка планує опублікувати історії полеглих героїв у книзі «Небесна варта Вінниччини», зауважила, що переважно «ці «неначасники» лише «свічки» на своїх сторінках у соцмережі виставляють».

«Тиждень нам «жували» нерви. Критикують переважно ті, хто не допомагав військовим. Нам – удовам, матерям, сестрам – дуже неприємно. Ми втомились від хайпу, який по місту «розіграли»… Разом з архітекторами ми розробляли макет, щоб не треба було годину стояти перед дошкою і чекати світлини «свого», щоб всі були рівні. Там буде дзвін, щоб люди зупинились», — сказала вінничанка.

Вона розповіла про знайому жінку, син якої загинув в Бахмуті. Тіло залишилось на окупованій території, рідні не мають змоги поховати полеглого. 

«У цієї дитини, яка загинула кілька місяців тому, немає могили. Невідомо, чи колись знайдуть тіло. Для жінки цей меморіал буде єдиним місцем спомину про сина. Як можна їй сказати, що «не на часі»? І хто їй скаже?..», — зауважила пані Марина.

Вона розповіла, що роботи на площі Шевченка мали розпочатись 6 липня, але старт відтермінували для проведення додаткового обговорення з громадськістю.      

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin