– У селі Нападівці є ймо­вірний підземний хід під закинутим палацом Ланге. Сам палац звів польський поміщик Валеріан Прилуцький наприкінці 18 століття.

Пізніше він змінював власників, доки не опинився у Наталії Протопопової, яка вийшла заміж за Тора Ланге, – розповідають місцеві краєзнавці. – Так данський дипломат став жителем Нападівки й власником палацу дружини. Під час дослідження виявилась викопана підземна пустота глибиною близько півтора метра та 1 метр шириною…

Саме підвальне приміщення було засипане набагато раніше, а його, ймовірно, відкопали шукачі скарбів чи металобрухту. У сусідньому флігелі для прислуги під час дослідження підвального приміщення знайшлась та сама арка, яка веде у напрямку палацу. Прохід замурований декількома шарами цегли, тому дістатися до тунелю важко. Не так давно вхід до будівлі, а саме сходи, були обвалені в районі підземного тунелю. Окрім цього, є версія, що тунель зруйнували дерева, які тут густо проросли.

У Нападівці кажуть — руїни палацу зберігають ще не одну таємницю… Зокрема бібліотеку Тора Ланге.

– Ми знаємо за цей підземний хід. Наш палац зберігає трагічну історію кохання й життя видатного, але маловідомого у нас дан­ського дипломата і письменника та його дружини. Іноземний гість вперше побачив двох доньок поміщика Протопопова, коли півтори доби їхав із ними потягом до України. Вони вийшли на сільській станції Нападівка, де на них чекав розкішний фаетон… Йому сподобалась Наталка. Невдовзі молоді люди побачились знову.

Ланге дав обіцянку: якщо втретє побачить красуню, то одружиться з нею. 21 лютого 1883 року молодята побрались. Втім, життя виявилось не безтурботним… 22 лютого 1915 року письменник та дипломат помер та був похований у нас. Ще у 1912 році у Нападівці поховали сина подружжя та їхню невістку, яка пішла з життя ще молодою, застудившись, – розповідає сільський голова Нападівки Василь Щербанюк. – Наталя Ланге сама доживала вік у маєтку. Під час комуністичного перевороту в Україні в 1917 роках вдову не чіпали. Пам’ятали, як вона добре, з повагою та шаною ставилась до простих селян… Це мені розповідав один зі старожилів села. Але палац таки розграбували. Усі численні книжки її чоловіка, зокрема й авторські твори, за переказами, викинули до криниці, яку згодом засипали… Дружині виділили куточок у колишньому маєтку. У 1927 році родичі Тора Ланге отримали дозвіл від радянської влади перепоховати його на батьківщині — у Копенгагені… Вдова Наталя дожила до 1937 року. У Нападівці й померла. А палац занепав…

Численні твори письменника досі не знайдені… Можливо, вони тут – у підземеллях та руїнах. Сподіваємось, що таки нам вдасться відреставрувати палац, знайти твори та створити тут туристичний центр.