Нещодавно на одному з телеканалів стартувало шоу «Корисна програма».

Глядачам демонструють яскраві наукові досліди та експерименти, які наочно показують корисний і шкідливий вплив продуктів на наш організм.

У перших випусках програми глядачі дізнались, з чого насправді випікається хліб, й тут приємним сюрпризом став майстерклас від нашої землячки — Яніни Гунчак із Селища Козятинського району. Яніна Францівна була запрошена на обговорення теми: з чого насправді випікається хліб. На що потрібно звертати увагу при його виборі, якими простими способами визначити якість тощо.

Журналісти зі столиці прислали за майстринею транспорт, який доставив її на зйомки, а незадовго до цього знімальна група проекту приїздила до пані Яніни в гості, де відзняла сюжет з виготовлення хліба за старовинною рецептурою. У хаті залишилася ще стара мурована піч. З неї запах хліба — ледь не на все село.

– Колись не було дріжджів, а борошно просівали через сито із шовку. Олію до тіста чавили з горіхів. Запарку робили із вареної картоплі та борошна. А ще у давнину пекли хліб на хмелеві, він був дуже смачним. Нині ж я використовую звичні, але натуральні та якісні продукти, — каже Яніна Гунчак. — Часто випікаю весільні хліби. Аби пара жила у любові та злагоді, коровай має бути цілим, як риб’яче око. Коли його розчиняє мати, має співатись одна пісня, коли місять коровайниці – співається інша. Як весільний хліб виробляють – співається третя пісня.

За своє життя пенсіонерка спекла сотні короваїв та майже тонну хліба. Ще з 2014 року постійно передає свою випічку та буханці, закрутки, одяг військовим ООС (АТО). Щороку посідає призові місця на фестивалях з випікання хліба.

Віталіна Володимирова