На заході, окрім керівництва команди, членів народного клубу і вболівальників, були присутні голова Вінницького міського спорткомітету Сергій Краєвський, його заступник Роман Семчук, виконавчий директор обласної федерації футболу Михайло Прозоровский, голова обласної організації спортивного товариства «Колос» Сергій Татусяк, директор ОДЮСШ Блохіна-Бєланова Сергій Коваль. Президент «Ниви» Вадим Кудіяров нагородив пам’ятними дипломами партнерів і представників ЗМІ, які найбільш активно підтримували «Ниву» протягом 2019 року.Серед них й найтиражніша регіональна газета країни – “33 канал”. Відзначили волонтерів-вболівальників, які постійно працюють на користь клубу. Також передали відзнаку й для Вінницького міського голови Сергія Моргунова, який не зміг бути присутнім на заході. Новим членам організації «Футбольний клуб «Нива-Вінниця» видали картки клубу.

Вадим Кудіяров прозвітував про виконану протягом 2019 року роботу і оприлюднив фінансовий звіт клубу. Серед іншого, він наголосив на успішному виступі «Ниви» U-19, яка наразі лідирує в групі чемпіонату України серед однолітків. Крім того, додав, що місту і професійному клубу потрібен сучасний футбольний стадіон. І розповів про наявні борги клубу на загальну суму понад 359 тисяч гривень – це внесок у ПФЛ, фінансова допомога футболістам тощо. Хоча це відносно невелика сума у порівнянні із оприлюдненими витратами «Ниви» за минулий рік – понад 6,3 млн. гривень.

Михайло Прозоровський акцентував увагу на правильності курсу керівництва «Ниви» щодо створення клубної вертикалі. Водночас він вважає, що треба трохи почекати, щоб цей задум успішно спрацював.

Тим, що нинішнє керівництво нивівців орієнтується саме на вінницьких футболістів, висловив задоволення й Сергій Краєвський. Недарма із 24 гравців, які перебувають у клубі, лише два іногородні!

Головним тренером основної команди є Олег Шумовицький, старшим тренером – Олег Остапенко, тренером із загальнофізичної підготовки – Олена Колос, головним тренером «Ниви» U-19 – Олександр Дуднік, його помічником – Віталій Рижковий. У своєму виступі Олег Шумовицький наголосив, що нинішнє місце «Ниви» не є закономірним.

– Реально за рівнем гри ми мали б перебувати на 5-6 місцях. Але, на жаль, в першій частині сезону втратили багато важливих очок на останніх хвилинах.

Спортивний директор «Ниви» Михайло Куниця пояснив сенс створення тренерської Ради клубу. Її очолив екс-тренер жіночої збірної України Володимир Рева, який не був присутній на зустрічі – саме в цей час за завданням УЄФА проводив тестування тренерів в Угорщині.

– Нинішня ідеологія «Ниви» – виховання молодих футболістів, які з часом мають вливатися до основної команди. Схожим чином будують клубну вертикаль, приміром, «Динамо» чи «Шахтар», – каже Михайло Куниця. – Володимир Рева дбатиме щодо підвищення рівня нашого найближчого резерву. Він братиме участь у тренувальних заняттях, проводите семінари для тренерів. Ми хочемо, щоб кращі випускники вінницьких футбольних шкіл не зникали, а поповнювали лави нашого клубу майстрів! В цьому суттєво допомогло створення «Ниви» U-19, за що ми особливо вдячні її куратору Юрію Корбуту, – додав він. В «Ниві» U-19 гравці отримують стипендію, харчування, преміальні. Вони підписали угоди на спортивну підготовку, які передбачені для гравців такого віку.

Завершилася зустріч спілкуванням представників адміністрації та тренерського штабу «Ниви» із уболівальниками, відповідями на запитання.

Додамо, що у 2012 році команда “Нива” пережила дуже важкі часи, адже через фінансові проблеми змушена була припинити існування. і трохи більше ніж за тиждень до старту чемпіонату клуб відмовився від участі в турнірі. Його місце в першій лізі, за спортивним принципом, перейшло до “Авангарду” (Краматорськ). А вже на початку 2014 на майдані Небесної сотні зібралось кількасот вінницьких «ультрас», які хотіли привернути увагу до відсутності у місті професійної футбольної команди. Але їх чекав сюрприз… Перед вболівальниками тоді виступили депутат міської ради та чинний президент «Ниви» Вадим Кудіяров, а також екс-очільник головного слідчого управління СБУ та почесний президент ФК «15-та громада» Василь Вовк. Вони заявили про об’єднання клубів «Вінниця», «Нива» та «15-та громада». Крім того, було домовлено з інвесторами про фінансування вінницького футболу.Так і почалась нова історія «Ниви-В» після кількарічної перерви. Але починати новий шлях до колишніх висот довелось з 2-ї ліги.

Віталіна Володимирова