Виставка розповідає про становлення української армії періоду перших визвольних змагань, її видатних командирів, однострої та відзнаки, зброю, найвизначніші бойові операції 1917 – 1921 років.

– Одним із найважливіших елементів кожної держави є військо, яке забезпечує її незалежність та територіальну цілісність. У даній виставці представлені матеріали, які зберігаються як у вітчизняних, так і закордонних архівах, у тому числі – в Українському національному музеї в Чикаго, в Архіві Організації Українських Націоналістів в Лондоні та в польському Архіві Інституту Йозефа Пілсудського. Згідно віднайдених документів, ми з впевненістю можемо сказати, що під час революції 1917 – 1921 років Україна мала своє справжнє регулярне військо – з командуванням, офіцерськими кадрами, родами військ, одностроями, знаками розрізнення та всіма іншими необхідними атрибутами, – розповідає кандидат історичних наук Богдан Галайко.

Виставка в частині триватиме по 6 лютого , а потім буде подорожувати освітніми закладами Вінницької області, щоб з унікальними матеріалами змогли ознайомитися якомога більша кількість молоді.На завершення зустрічі начальник Центрального міжрегіонального відділу Управління реалізації політики національної пам’яті в регіонах Богдан Галайко передав у фонд бібліотеки військової частини збірку книг на військово-історичну тематику, які були підготовлені та видані Українським інститутом національної пам’яті, та покликані формувати у громадян патріотизм і національну свідомість, відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу.

Валентина Лісова