Підготовка до зими: керівники громад з усієї області обмінювались досвідом

Готовність комунальної та енергетичної інфраструктури Вінниччини до опалювального сезону, звіт про виконання зведеного бюджету області за I півріччя та сплата місцевих податків і зборів – такі питання були у центрі уваги 21 вересня на розширеному засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради. Участь у ньому взяли очільники міста та області, голови районних рад, сільські, селищні, міські голови, очільники та члени постійних комісій обласної Рад, а також керівники підприємств критичної інфраструктури та голови громадських організацій.

З огляду на безпеку, засідання Координаційної ради відбувалося в укритті молодіжного центру «Квадрат». Воно розпочалось із хвилини мовчання за загиблими воїнами. Після чого присутні приступили до розгляду важливих питань для забезпечення життєдіяльності територіальних громад Вінниччини. Одним із таких є бюджетне. А серед викликів – перспектива внесення змін до законодавства, що передбачає перенаправлення до центрального бюджету податку на доходи фізичних осіб із військових, так званий «військовий» ПДФО. Наразі це питання набуло в державі суспільного резонансу. Позицію Асоціації міст України як очільник її Регіонального відділення озвучив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

«Асоціація міст України достатньо активно проводить нині дискусію на рівні Кабінету Міністрів та Офісу Президента щодо тих компромісних рішень, які стосуються «військового» ПДФО. Чи то він буде відразу направлятися до державного бюджету, чи залишиться якась частина в органах місцевого самоврядування, але його цільове призначення однозначно – військові потреби», – зазначив очільник громади.

Заступник начальника Вінницької військової адміністрації Сергій Здітовецький акцентував увагу присутніх на важливості ретельної роботи в напрямі залучення місцевих податків.

«У зв’язку зі змінами, які все ж таки можуть бути у законодавстві стосовно доходів фізичних осіб грошового забезпечення військовослужбовців ми всі розуміємо, що можемо втратити відповідні кошти, – каже Сергій Здітовецький. – Тому прошу вас закцентувати увагу, де по ваших бюджетах ще є прогалини і де можливо збільшити ту базу оподаткування, яка принесе кошти у місцеві бюджети».

Із інформацією про виконання зведеного бюджету області за I півріччя виступив заступник департаменту фінансів обласної військової адміністрації Олександр Горба. Зокрема, за його словами надходження склали понад 12, 5 млрд грн. А в.о. начальника Головного управління Державної податкової служби Оксана Домерат детально зупинилася на місцевих податках і зборах та виконання дохідної частини бюджетів територіальних громад.

Близькість холодів та ризики пов’язані із російською агресією, визначили й головне питання, яке цього дня було на розгляді учасників засідання Координаційної ради – це готовність комунальної та енергетичної інфраструктури області до роботи в осінньо-зимовий період. Як засвідчили доповіді очільників відповідних підприємств, підготовка близька до завершення. Головні зусилля спрямуються, зокрема на заходи з енергозбереження та енергоефективності, забезпечення захисту об’єктів, напрацювання схем їхнього перепідключення у разі блекаутів та придбання достатньої кількості резервних джерел живлення.

«Проте є й питання, які від нас не залежать, але вони досить серйозно впливають на роботу об’єктів критичної інфраструктури із надання послуг по теплу та воді, – зазначив голова Вінницької обласної Ради Вячеслав Соколовий. ¬– Це мораторій на підняття тарифів, який створює велику різницю і тягар покладає на комунальні підприємства і відповідно місцеві бюджети. Адже компенсація в тарифах із початком воєнного стану – не працює, але проблема залишається».

Відтак, Вячеслав Соколовий запропонував членам Координаційної ради проголосувати за проєкт звернення до Кабінету Міністрів щодо погашення з державного бюджету різниці в тарифах підприємствам теплопостачання, водопостачання та водовідведення. Присутні затвердили його одноголосно.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin