У Вінниці другу чергу будівництва сонячної електростанції з потужністю 600 кВт завершив завод “GreenCool”

Вінницький бізнес продовжує встановлювати обладнання для виробництва електроенергії з відновлюваних джерел енергії. Не стоїть осторонь і один з найбільших промислових заводів міста – ТОВ “GreenCool”, де цього літа стартувало будівництво сонячної електростанції. Буквально минулого тижня там завершили ІІ чергу цього проєкту і тепер завод має можливість заміщувати споживання власних електроустановок альтернативною енергією.

Заступник міського голови Андрій Очеретний розповів, що цим шляхом уже пішло чимало представників місцевого бізнесу. Аби підтримати підприємців, міська рада затвердила спеціальну програму, яка передбачає компенсації за встановлення об’єктів генерації енергії з ВДЕ для мікробізнесу. А вже наприкінці цього місяця дію програми можуть розширити і для малого та середнього бізнесу.

“У Вінниці вже є ряд підприємств, які встановили сонячні панелі для власних потреб, їх загальна потужність складає 8 мВт. Зараз ми маємо реальне заміщення традиційних джерел енергії і це накладається на задекларований Вінницею європейський Зелений курс. Тож у разі блекаутів взимку 10-20% згенерованої електроенергії зможуть заміщувати потреби підприємств, які вже пішли цим шляхом. Завод GreenCool, до прикладу, може показати ефективність такого рішення, адже вони вже зуміли замістити 100% власних потреб в електроенергії та значно мінімізувати навантаження на енергомережі країни, – розповідає Андрій Очеретний. – Щоб цей напрямок розвивався і надалі, ми виходимо на сесію міської ради, яка відбудеться наступного тижня, з пропозицією розширити коло учасників Програми. Тобто взяти участь в ній зможе ще й малий та середній бізнес. Обмеження компенсації в 1 млн грн. І нам би дуже хотілося, щоб і решта підприємців теж правильно інвестували у свій розвиток. Це допоможе нам стати енергонезалежними від зовнішніх факторів у такі скрутні часи”.

Директор ТОВ ” GreenCool” Валентин Коваленко розповів, що ідея створення сонячної електростанції на базі підприємства першочергово лягала в основу проєкту будівництва заводу. Реалізували це на п’ятий рік роботи.

“На той період це було економічно недоцільно у порівнянні з нинішнім часом та умовами, в яких ми живемо. Минулий зимовий період показав, наскільки всі ми залежимо від енергозабезпечення, тож цього літа ми реалізували наш проєкт. На даху вже встановили 600 кВт сонячних панелей. Будівництво стартувало на початку серпня і минулого тижня ми завершили другу чергу. Цієї потужності повністю вистачає на денну роботу нашого заводу. У період з травня по вересень ми забезпечимо цими панелями всі свої потреби. Реалізували все за власний кошт, але підпадаємо під банківську програму “5.7.9” і, сподіваємося, що отримаємо рефінансування на витрати на сонячні панелі”, – розповів Валентин Коваленко.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin