Розвиток туризму та промоція турпродуктів: У Вінниці відбулось засідання Туристичної ради

У Вінниці 28 вересня відбулось засідання Туристичної ради при Вінницькому міському голові. На ньому обговорили заходи до нової Програми розвитку туризму, що охопить 2024-26 роки, а також вручили подяки працівникам галузі до Всесвітнього дня туризму.

Голова туристичної ради Андрій Очеретний зазначив, що попри виклики сьогодення цьогорічний туристичний сезон можна назвати вдалим, адже завдяки зусиллям громади маємо налагоджене економічне, культурне та соціальне життя в місті. Свідченням цьому зокрема є чимала кількість туристично привабливих і успішних заходів, які відбулися. Це новинка Vinnytsia Wine Days у співпраці з місцевим бізнесом, Rallye Podillya, мистецький вікенд Ticket to the Sun, Пироговський пікнік, День поля та Дні європейської спадщини. Усі вони так чи інакше містили благодійну складову, і разом з проєктами Офісу туризму Вінниці, зібрали понад 150 тисяч гривень на підтримку Збройних сил України.

Також заступник міського голови повідомив, що за перші 8 місяців цього року до бюджету надійшло вже понад 1,6 млн туристичного збору, що відповідає близько 45 тисячам ночівель. Цей більше за аналогічний період 2022 року, коли був сплеск заповненості готелів у перші тижні вторгнення.

«Окремо хочу відзначити, що важливою міжнародною перемогою Вінниці і Подільського регіону можна вважати прийняття культурного маршруту Camino Podolico до Європейської федерації Шляху святого Якова та відкриття символічної скульптури на відправній точці біля костелу капуцинів. Президент федерації Ільдефонсо де ла Кампа наголосив, що це наразі найсхідніша точка на європейській мапі шляхів до Сантьяго-де-Компостела. Це важливо, бо таким чином ми сьогодні стаємо частиною Європи ще не будучи членом ЄС, і також залучати додаткові грантові кошти на наші проєкти. Саме тому ми маємо обговорити майбутню програму розвитку туризму та промоції, яка, вочевидь, буде реалізовуватися так само в умовах воєнного стану та суттєвих обмежень в бюджетному фінансуванні, що потребуватиме пошуку додаткових ресурсів», – зазначив Андрій Очеретний.

Напрацювання майбутньої Програми розвитку туризму та промоції на 2024-26 роки презентував Олександр Вешелені, директор департаменту маркетингу міста та туризму. Найперше він звернув увагу на те, що програма матиме ширше спрямування, ніж чинна, і буде комплекснішою – до неї увійде не тільки туристична промоція, але й просування Вінниці через інші аспекти (урбаністики, економіки, інновацій тощо).

«Саме таким цілісним маркетингом нині можна привернути до себе увагу міжнародних донорів, партнерів, інвесторів і креативної спільноти, що дозволить підсилити нашу повоєнну відбудову та рух до сталого розвитку, – пояснив Олександр Вешелені. – Також ми запрограмували два більш реалістичних сценарії, ніж були в попередній програмі, прийнятій у 2020 році: мобілізаційний, за яким ми фактично зараз живемо, але також і модернізаційний. Адже потреба безпеки, зниження платоспроможності, увага туристів на західні області, лікування і реабілітація учасників бойових дій – це все виклики, на які потрібно теж реагувати нашою програмою, особливо в площині міжнародних структур. Тому ми плануємо написання більшої кількості грантових заявок, пошуку і розробки інвестиційних пропозицій, адже в заплановану суму фінансування Програми входитимуть не лише бюджетні кошти. Тож закликаю усіх пропонувати заходи та проєкти для нашого антикризового плану дій на найближчі 3 роки».

Серед пріоритетів нової програми, окрім посилення промоційних та інвестиційних заходів, присутні: налагодження інформаційної інфраструктури для відвідувачів громади, інклюзія, підтримка ветеранів і переселенців через туристичні активності, стимулювання креативного підприємництва, цифровізація та розвиток нових маршрутів. Проєкт програми буде доопрацьовано з урахуванням зауважень спільноти та винесено на обговорення у жовтні поточного року.

В рамках засідання туристичної ради активним працівникам туристичної галузі вручили подяки від виконавчого комітету Вінницької міської ради і департаменту маркетингу міста та туризму.

«Вже другий рік поспіль ми відзначаємо День туризму в умовах повномасштабної війни. Тому всім тут присутнім я хотів би подякувати за те, що ви згуртовано працюєте – кожен на своєму напрямку. Адже ми маємо сплачувати податки і допомагати купувати все, що необхідно для армії», – сказав Андрій Очеретний.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin