Вставка творчої спадщини Народного ансамблю «Барвінок» відкрилась у холі Вінницької міської ради

Шедеври, що вражають своєю красою, витонченістю та креативністю. В холі Вінницької міської ради відбулось відкриття виставки творчих робіт учасників Народного ансамблю танцю «Барвінок». Її присвятили Дню захисників і захисниць України, а також Дню вчителя. Серед різноманіття роботі – вишиті рушники, картини, яскраві поробки та малюнки. Кожна робота унікальна, як і її автор.

На початку заходу, діти з Вінницького міського Центру художньо-хореографічної освіти дітей та юнацтва «Барвінок», подарували усім відчуття мистецької гармонії. Їхнє виконання зворушливої ліричної пісні «А зорі, а зорі» зачарувало серця присутніх.

Згодом із вітальним словом до учасників дійства звернувся директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук. Від імені очільника громади Сергія Моргунова він привітав колектив вінницького «Барвінку» з відкриттям виставки.

«Нехай ваші натхнення та творчість, які ви отримуєте, та які вам прищеплюють у «Барвінку», розвиваються впродовж усього вашого життя, – каже Максим Філанчук. – Сьогодні у нашій країні йде жорстока, страшна війна, але кожна ваша дія несе у собі дух української нації, нашої культурної ідентичності. Адже саме за нашу культуру, мову та мистецтво йде боротьба на фронті».

Директор та художній керівник Вінницького міського Центру «Барвінок» Петро Бойко розповів, що вихованці ансамблю понад тридцять літ вивчають декоративно-ужиткове мистецтво, в першу чергу – вишивку. Починають із 4-6 років. Роботи дітей ґрунтуються на старовинних зразках.

«Тут представлені роботи різних поколінь. Є рушники за зразками з різних регіонів України, деякі взяті зі старовинних сорочок, фотографій чи літератури. Ці витвори мистецтва свідчать про неперевершену магію творчості та відданості національному спадку, яка зростає в серцях вінничан, – зауважує Петро Бойко. – Ми дякуємо нашим Збройним силам України за можливість навчати та розвивати сьогодні наших дітей».
Багатогранність і барвистість нашої національної культури вінницький «Барвінок» демонструє й під час гастрольних турне.

«За час повномасштабної війни ми провели понад 100 різних концертів, мистецьких заходів у дев’яти країнах Європи. Ми не просто брали участь у фестивалях, а це були своєрідні «тури подяки» коли наші діти дякували іноземцям за допомогу. Одночасно на цих благодійних концертах ми збирали кошти на підтримку ЗСУ, – зауважує керівник. – В кожну поїздку ми брали з собою розписану петриківським розписом гільзу, аби нагадати нашим союзникам, що у нашій країні йде війна і нам потрібна їх підтримка! За донати було закуплено прилади нічного бачення, автівку тощо».

Барвінчата вкладають все своє натхнення не лише у виступи, а й у власноруч виготовлені мистецькі шедеври.

«Кожна робота, представлена на виставці, відображає індивідуальність автора. Кожен вишитий хрестик – це окрема історія, яка розповідає про те, яким є світ очима молодого покоління», – зазначила заступниця директора департаменту освіти Вінницької міської ради Ірина Божок.

Фінальним акордом урочистого відкриття виставки став виступ колективу Народного ансамблю танцю «Барвінок», який заспівав Гімн Січових Стрільців «Ой у лузі червона калина», зірвавши бурю овацій.

Організатори певні, що представлена експозиція також нікого не залишить байдужими. Переглянути та насолодитися творами мистецтва вінничани зможуть протягом двох тижнів.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin