У Вінниці відбулась чергова сесія міської ради: які важливі рішення ухвалили депутати?

Сьогодні, 24 листопада, відбулось пленарне засідання 39-ї сесії Вінницької міської ради 8 скликання. Під головуванням очільника громади Сергія Моргунова депутатський корпус розглянув 46 питань порядку денного та ухвалив низку важливих рішень. Серед ключових – продовження допомоги військовим, звіт про виконання бюджету за 9 місяців поточного року, затвердження міських Програм на новий трирічний термін та чергові кроки до укладання Угоди про побратимство із французьким Нансі, а також Угоди про тристоронню співпрацю Вінниці, Нансі та Карлсруе (Німеччина).

Традиційно, перед початком засідання депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять воїнів та всіх, чиї життя обірвала російська військова агресія. Вчергове саме питання безпеки та оборони були серед головних на порядку денному сесії, адже вони є ключовими пріоритетами громади. На ці потреби змінами до бюджету самоврядці передбачили суму у майже 53, 3 млн грн. Із них, зокрема, 20, 3 млн спрямовано на закупівлю безпілотних літальних апаратів для військових частин. Близько 20 млн – на придбання спецобладнання для бригад Нацгвардії.

«Виділяємо кошти на те, що необхідно для життєдіяльності безпосередньо військових частин, які базуються на території нашої громади, відповідно до їхніх запитів», – зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

А відповідно до пріоритетів стійкість та турбота, міська рада взяла на себе зобов’язання з фінансування роботи помічників ветеранів допоки Уряд не визначиться із механізмом оплати їхньої праці. Нагадаємо, Вінниця увійшла до числа муніципалітетів зі впровадження пілотного проєкту «Помічник ветерана», головна мета якого підтримка Захисників та Захисниць і їхніх родин.

Крім того, під час роботи сесії депутати погодили спрямувати 200 млн грн із бюджету громади на придбання військових облігацій.

«Ми не все можемо купити за рахунок місцевого бюджету. Маю на увазі військове обладнання спеціального призначення, зброю, набої, спеціальну військову техніку. Це, звичайно, функція держави, тому ми робимо такий диференційований підхід. Те, що дозволено, згідно з законодавством придбати за кошти міського бюджету, ми це робимо. Разом із тим, направляємо частину коштів державі для того, щоби вона могла підсилити закупівлю відповідного обладнання», – прокоментував рішення сесії Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Підтримка армії, безпекових заходів, створення умов для стабільної роботи критичної інфраструктури, соціальної сфери, закладів освіти, охорони здоров’я – те, на що спрямовуються зусилля громади протягом поточного фінансового року. Вінниця долає випробування воєнного стану, не втрачаючи свого потенціалу. Про це свідчать показники бюджету за 9 місяців поточного року. Звіт про його виконання сьогодні заслухали та погодили у сесійній залі.

Затвердили міські самоврядці й низку Програм Вінницької МТГ на 2024-2026 рр. таких як:

Всі вони різні, проте однаково важливі, оскільки націлені в тому числі на подолання викликів воєнного стану. Зокрема, формування конкурентоспроможного туристичного продукту – це поштовх до відновлення економічної активності, а отже додаткових надходжень до бюджету. А створення умов для активного включення у соціальне життя громади молодих людей, серед яких чимало ветеранів та переселенців, дуже важливий для подальшого розвитку населених пунктів.

Окрім того, Вінниця готова розширювати географію міжнародного співробітництва. Наразі депутати погодили проєкт Угоди про налагодження побратимських відносин нашого міста із французьким Нансі. А також Угоди про тристоронню співпрацю Вінниці, Нансі та Карслруе.

Коментуючи відповідне рішення, Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив: «Тристороння Угода між містами Німеччини, Франції та України – це для нас фактично нова форма співпраці. Сьогодні Карлсруе та Нансі дуже активні в своїх намірах співпрацювати по тих напрямах, які ми визначили. У першу чергу – це охорона здоров’я, освіта, культура, інновації підприємництва. А також те, що стосується сталого розвитку міст – це Зелений курс, екологія, партисипація та багато інших напрямів. Важливо, щоб ця співпраця була не лише на рівні органів місцевого самоврядування, а й на рівні комунальних підприємств, медичних та освітніх закладів та просто громадян наших міст в тому числі й бізнесу. Це хороші перспективи, особливо в контексті майбутнього членства України в Європейському союзі».

Нагадаємо, зі всіма рішеннями сесії можна ознайомитись на сайті Вінницької міської ради у розділі «Місто та влада».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin