У Вінниці затвердили Програму сприяння залученню інвестицій до місцевої громади на період з 2024 по 2026 роки

Пріоритетним завданням Вінницької міської ради є створення належних умов для стійкості економіки. Сьогодні, 30 листопада, на засіданні виконавчого комітету було затверджено Програму залучення інвестицій до Вінницької міської територіальної громади на період 2024-2026 роки, а також розглянуто звіт про хід виконання аналогічної Програми за період 2021-2023 роки.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що залучення додаткових інвестицій допоможе громаді економічно зрости та водночас збільшити частку зайнятого населення. Щоб реалізувати цю мету, до роботи потрібно підійти комплексно:

“У Вінницького регіону унікальне положення на карті порівняно з іншими областями, тому маємо розвивати логістичний бізнес і тісно комунікувати з сусідніми регіонами. Ми будемо конкурентоспроможні, якщо створимо великий комплекс пропозиції для інвесторів: земельні ділянки, оптимальне залучення інфраструктури та комунікацій, механізми стимулювання та підтримки бізнесу в межах чинного законодавства та наших повноважень як органу місцевого самоврядування. Дуже важливо врахувати ці моменти для того, щоб розвиватися ще динамічніше”, – наголосив Сергій Моргунов. – Ми маємо серйозний виклик, пов’язаний з ринком праці, на підприємствах не вистачає людей. Крім того, маємо попіклуватися про адаптацію ветеранів до соціуму та мирного життя після Перемоги. Тому вже зараз думаємо про перекваліфікацію та навчання, яке знадобиться їм для подальшого працевлаштування”.

За словами директора департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максима Мартьянова, нова Програма була підготовлена з урахуванням викликів сьогодення та сучасного стану розвитку економічної ситуації в Україні. Зокрема, експерти визначили виклики, які не стимулюють бізнес інвестувати у нашу державу та розглядали досвід і напрацювання інших країн, які успішно розвиваються. Так, одним із основних інструментів розвитку економіки в світі є створення індустріальних парків – про це Максим Мартьянов розповів на прикладі Польщі, Чехії, Туреччини та інших країн.

“Ми прагнемо позиціонування Вінницької міської територіальної громади як в Україні, так і у світовому економічному середовищі як надійного партнера та перспективної території для ведення бізнесу, на основі ефективного використання наявного потенціалу та конкурентних переваг, в тому числі в умовах воєнного стану, – наголосив Максим Мартьянов. – Для цього плануємо розробити новий інвестиційний паспорт міста та представляти можливості Вінницької громади на міжнародних та українських форумах, В2В зустрічах тощо”.

Окрім розвитку індустріальних парків, муніципалітет також буде продовжувати оновлювати базу даних про наявні виробничо-складські та офісні приміщення для релокованого бізнесу та внутрішнього інвестора.

Максим Мартьянов додає, що нова Програма ґрунтується на основних здобутках Програми сприяння залученню інвестицій у Вінницьку міську територіальну громаду на 2021-2023 роки та має закріпити отриманий результат та створити умови для покращення результатів.

“У період з 2021 – 9 міс. 2023 року у Вінницькій громаді вдалося створити більше тисячі робочих місць за рахунок реалізації інвестиційних проєктів, укласти договори про співпрацю з підприємствами, що планують розмістити інвестиції на території громади, а також збільшити кількість учасників індустріальних парків. Тож ми будемо продовжувати працювати в цьому напрямку для того, щоб мати стабільну економіку та стійкість до викликів, зумовлених війною. Це посприяє додатковим надходженням до бюджетів усіх рівнів, а відповідно – обороноспроможності країни перед обличчям ворога”, – наголосив Максим Мартьянов.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin