У Вінниці розроблять графік проведення щеплень домашніх тварин від сказу

Сьогодні, 3 квітня, відбулась нарада голів квартальних комітетів Асоціації органів самоорганізації населення Вінниці. За рішенням засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії, яке відбулося 1 квітня, на ньому були присутні перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан, заступник начальника управління – начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби Роман Керезь та начальник міської державної лікарні ветеринарної медицини Віктор Грущенко. Спільно запрошені представники та голови квартальних комітетів вирішили розробити графік щеплень домашніх тварин від сказу, убезпечивши поширення вірусу.

Першим питанням, яке розглянули на нараді, було «Щодо профілактики сказу тварин приватної забудови». Присутні заслухали виступ Олександра Сорочана. Він проінформував про випадок захворювання на сказ собаки породи алабай, який покусав людей у мікрорайоні Бучми. Внаслідок цього частину території мікрорайону оголосили неблагополучною щодо сказу зоною.

Щоб подібні випадки не повторювалися та домашні тварини не стали переносниками хвороби, Олександр Сорочан запропонував вакцинувати їх. Щеплення вже зробили близько 520 домашнім тваринам у мікрорайоні Бучми. Подібну практику планують запровадити й в інших квартальних комітетах міста. Нагадаємо, профілактичне щеплення тваринам потрібно робити раз на рік.

«Ми вважаємо за необхідне захистити наше місто, мешканців та домашніх улюбленців від небезпечного захворювання. Особливо це стосується тих мікрорайонів міста, які межують з територією лісових масивів. Адже саме там мешкають тварини, які є природним джерелом сказу: лисиці та вовки. Саме в результаті укусу чи контакту зі слиною сказ може поширитися на домашніх тварин», – пояснив Олександр Сорочан.

В результаті на нараді голів квартальних комітетів спільно із запрошеними експертами вирішили створити так званий імунний прошарок – велику кількість вакцинованих домашніх тварин. Щоб у разі контакту з дикими тваринами, хворими на сказ, домашні улюбленці не захворіли й не передали вірус людям.

Присутнім детально розповіли, як саме буде проходити вакцинація домашніх тварин. На магістральній вулиці квартального комітету розмістять намет. Там працюватимуть фахівці-ветеринари, які й будуть робити щеплення. Його робитимуть вакциною українського виробника «Рабістар». За словами начальника міської державної лікарні ветеринарної медицини Віктора Грущенка, це якісна антирабічна вакцина, здатна захистити від вірусу.

Що стосується безпритульних тварин, то їх вакцинують від сказу працівники муніципального притулку.

За підсумками наради ухвалили рішення розробити графік щеплень домашніх тварин від сказу. У визначені дні тижня та години на території кожного квартального комітету розмістять відповідний намет. Про це сповістять додатково.

Нагадаємо, тільки щеплення рятує від сказу. Якщо його не зробити вчасно, інфікований помирає.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin