У Вінниці від початку року створили 15 нових ОСББ у 20 будинках

З початку року у Вінниці було створено 15 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. З новостворених об’єднань співвласників багатоквартирних будинків 8 ОСББ створили у новобудовах міста та ще 12 – у старому житловому фонді.

Загалом, як повідомляє начальник відділу по розвитку ОСББ Вінницької міської ради Ігор Іванов, станом на 29 квітня в обласному центрі нараховують 912 ОСББ у 996 будинках.

Фактично, за його словами, цю форму управління своїм житлом обрали для себе мешканці майже половини вінницьких багатоквартирних будинків. На сьогодні ОСББ створені у понад 47 % багатоквартирних будинках міста.

Кількість ОСББ у місті зростає кожен рік. Так, якщо до 2010 року в обласному центрі нараховувалось 176 об”єднань, то за 10 років, у 2020-му їхня кількість досягла 718.

«Створенню ОСББ сприяє активна позиція наших містян, наявні програми підтримки новостворених об”єднань міською радою, а сьогодні – ще й віра в завтрашньому дні, яку дають нам наші Збройні Сили. Саме завдяки нашим оборонцям ми фіксуємо зростання кількості новостворених об”єднань після 2022 року», – зазначає Ігор Іванов.

Створення ОСББ має низку переваг, зокрема дозволяє:

  • скористатися місцевими та державними програмами підтримки;
  • самостійно визначати порядок управління багатоквартирним будинком (функції з управління можуть бути передані всі або частково управителю або приватній організації);
  • впливати на формування кошторису та розміру внесків на управління будинком;
  • здійснювати контроль за використанням спільних коштів та якістю виконаних робіт, самостійно обирати підрядні організації;
  • формувати резервний та ремонтний фонд;
  • відкрити депозитний рахунок у банку;
  • планувати об”єм та послідовність ремонтних робіт у будинку;
  • отримати додатковий дохід від оренди нежитлових приміщень, розміщення реклами та укладання договорів сервітуту;
  • оформити майнові права на прибудинкову територію.

Крім того, ОСББ не є платником ПДВ.

«Цього року в місті розпочала діяти оновлена Програма розвитку та підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Вінницької міської територіальної громади. Вона, зокрема, передбачає допомогу об’єднанням з ремонтними роботами, надання безкоштовних консультацій та витягів з Бюро технічної інвентаризації. Якщо мешканці того чи іншого будинку хочуть створити ОСББ, ми завжди готові підказати, як та з чого почати цей процес та надати подальшу підтримку», – каже Ігор Іванов.

Якщо ви бажаєте створити у своєму будинку ОСББ, за відповідними консультаціями можна звернутися до відділу розвитку ОСББ міської ради за номером телефону: 0432-595-181.

Або до ГО «Ресурсний центр підтримки ОСББ міста Вінниця» за номером телефону: 067-430-32-26. Консультації надаються безкоштовно.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin