Що буде з територією колишнього дитячого санаторію на Старому місті: презентували результати фінальних резиденцій

Розширене засідання робочої групи з ревіталізації колишнього дитячого санаторію імені М. Коцюбинського відбулося 4 червня у туристичному хабі Вінниці. Нагадаємо, що ця робоча група створена для опрацювання результатів грантового проєкту ГО «Мистецьке об”єднання “Плай”» «Platform of Action: розвиток Території SUN» (за підтримки Ґете-Інституту в рамках програми EU4Culture), який покликаний сформувати та винести на широке обговорення сталу концепцію розвитку простору на Старому місті.

Перша резиденція експертів у квітні була сфокусована на варіантах наповнення простору колишнього дитячого санаторію ім. Коцюбинського, а дві наступні були присвячені відповідно темам екології і ландшафту та урбанізму і ревіталізації.

Кураторка освітньої програми про міські екосистеми Ніна Диренко, яка працює нині над розробкою освітнього курсу для дітей про захист природи під час війни, наголосила, що під час резиденції на Території SUN експерти досліджували всю зелену територію і дуже чітко визначили, що там варто зберегти (наприклад, яблуневий сад, алеї та тунелі з деревами, всі квітучі кущі і навіть відмерлі дерева), що змінити/покращити (наприклад, густіший живопліт уздовж периметра ділянки і новий дитячий майданчик з природних матеріалів), а чого взагалі позбутися (як-от підлісок уздовж одного зі ставків, щоб мати змогу бачити його, перебуваючи на ділянці).

«Головна ідея в тому, що існуючі осередки природи дуже і дуже цінні. Їх потрібно берегти і намагатись відновлювати природні екосистеми там, де це можливо. Це чудово демонструється на мертвих деревах: коли дерево живе, це один організм, а коли помирає, то воно стає домівкою для дуже і дуже багатьох інших організмів (птахів, комах і грибів тощо). І це біорізноманіття потрібно цінувати. Адже екосистеми є тим більш стійкими, чим більше вони мають в своєму складі учасників, і чим більшу кількість зв’язків між собою формують», – наголосила експертка.

Також, з її слів, Територія SUN цілком може стати місцем демонстрації прогресивних природоорієнтованих рішень, зокрема, сучасного менеджменту зелених територій, сучасних методів обрізки дерев і кущів, поводження з рослинними відходами тощо. А найголовніше, що усе це відповідає вимогам Зеленого курсу, який затверджений у Вінниці.

Темою урбаністичної резиденції були просторові рішення та інфраструктура Території SUN.

«Для нас серед іншого було важливим подивитися на стан будівель. Потенційно там може бути приміщення для роботи команди, кав’ярня, інфоцентр, туристичні послуги, виставковий простір, подієвий майданчик… Але потрібно розуміти, що на неушкоджених будівель на території практично немає, а стан тих, які не мають фундаменту, не дозволяє планувати у них новий функціонал без перебудови. Також, перетинаючись з темою ландшафту, ми говорили і про кільцеві маршрути, які можуть зробити цей парк прогулянковим по колу, щоб простір функціонував краще. Один з варіантів – створення дерев’яного переходу по заболоченій місцевості, який дозволив би зробити обхід і навколо озера», розповів куратор резиденції, співзасновник платформи «Острів» та архітектурної студії «Формографія» Костянтин Кучабський.

Експерти наголосили, що усі культурні, мистецькі, архітектурні практики, які будуть запропоновані у майбутній концепції, мають бути зваженими і не вступати у конфлікт з середовищем.

«Мені подобається, що цей переосмислений простір в першу чергу має мати не розважальну функцію, а задумується як ландшафтний екопарк. Як на мене, такий напрямок найкращий для цієї території. І під такі проєкти ми можемо залучати кошти наших партнерів з Європи, аже біорізноманіття, екологія, енергоефективність нині в пріоритеті міжнародних організацій. До того ж ми говоримо про поетапний розвиток цієї території в перспективі майбутніх десятиліть і поколінь», – зазначив заступник вінницького міського голови і голова робочої групи Андрій Очеретний.

Понад те, голова Мистецького об’єднання «Плай» Олександра Венславовська сказала, що мистецький вікенд Ticket to the Sun, з якого починався рух з ревіталізації санаторію, також змістить в майбутньому фокус з музичної складової на освітні та мистецькі практики. І перші з них можна буде побачити вже наприкінці цього місяця.

«Хочу проанонсувати, що 29 і 30 червня відбудеться вікенд Sun Territory, де ми вже затестимо певні активності. Також зробимо презентацію напрацювань щодо розвитку Території SUN, на яку запросимо мешканців району. Адже ми дуже хочемо, щоб це був відкритий процес з живим спілкуванням», – розповіла Олександра Венславовська.

Далі відбудеться фіналізація концепції як документу, з підготовкою управлінської та інвестиційної моделі, а на початку осені його винесуть на громадське обговорення.

«Насправді дуже вдячні за пророблену роботу і систематизацію ідей. Представлені три варіанти, з чого почати, – це вже орієнтир. І в подальших дискусіях ми зможемо краще зрозуміти, на що варто робити акцент. Також є базовий запит на те, щоб ці 3,7 гектарів були доступними, безпечними і потрібними в першу чергу для тих, хто використовує територію на щоденній основі. Вочевидь саме з цього має стартувати наша робота і паралельно залучення фахівців на кожному з етапів переосмислення Території SUN», – підсумував директор департаменту маркетингу міста та таризму Олександр Вешелені.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin