Днями у селі Стіна Томашпільського району відбувся фестиваль традиційної культури.

Місцеві жителі продемонстрували майстер-класи — випікання хлібу, мазання глиною — толока, роботу з деревом, виробництво меду та ткацтво з традиційних матеріалів.

Чи не найбільше захоплення викликав обряд прикрашання весільних короваїв «голубів» та калача наречених, з яким запрошують гостей на весілля. Випікали всю цю красу завуч школи Світлана Пелех та її донька Ірина Розборська. Місцева жителька та ведуча свят Анжела Шевченко познайомила гостей з історією хлібів та розповіла про символи і обереги, які використовують у весільному обряді села Стіна.

– У нашому населеному пункті існує традиція вінкоплетення за день до весілля. Для нареченого вишивається квітка, а нареченій плетуть вінок з барвінку. А перед цим обрядом печуться два короваї «голуби» круглої форми із прісного тіста, яке добре тримає форму. Потрібні борошно, сіль, вода, опара. Далі господині роблять з тіста голубів як символ щасливої пари, які любуються-цілуються. Також виготовляють троянди, колоски, а посередині обов’язково має бути хризантема. Прикрашаються вони калиною та барвінком, який ніби з’єднує увесь рід. Кожна пелюстка символізує вірність, добродушність, вічне кохання, — розповідає Анжела Шевченко. — А вже на самому весіллі короваї стоять на столі біля молодих. Потім їх розрізають старости та дарують кожному гостю.

А для запрошення гостей печуть окремий калач. В кінці весілля його дають старшому дружкові й той тікає. Неодружені хлопці мають його забрати. І кому це вдасться, скоро поведе свою кохану під вінець.

Віталіна Трудько